Actueel
16 april 2024
Een veelgehoorde stelling over zoetstoffen is dat ze de eetlust zouden verhogen. Daar is onvoldoende bewijs voor. De onderzoeken die hiernaar zijn gedaan zijn veelal onderzoeken met dranken. Onderzoekers hebben nu gekeken of de zoetstoffen stevia en neotaam in koekjes een effect hebben op de eetlust. Dat bleek niet zo te zijn.
Lees verder12 april 2024
Donderdag 18 april staan wij weer op de informatiemarkt van het congres van de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten. Ook dit jaar vindt deze plaats in de Evenementenhal Gorinchem. We hebben er zin in om iedereen weer te ontmoeten. De materialen staan al klaar :-)
Lees verder10 april 2024
Diëtist Corien Maljaars maakt makkelijke video's over voeding en diabetes. Ze kreeg hiervoor de prijs van het Diabetesfonds voor het Beste Diabetesidee. In de reeks over 'Kijken naar koolhydraten als je diabetes hebt' staat ook een video over zoetstoffen. Welke invloed hebben zoetstoffen op de bloedsuikerspiegel? Zoetstoffen zitten in heel veel verschillende producten. Hoe kun je daar goed mee om gaan als je diabetes hebt. Je hoort het in het filmpje. Overzichtelijk en in heldere taal. Niet alleen in het Nederlands, maar ook in Engels, Turks en Arabisch.
Lees verder 2 april 2024
Sinds 1 januari prijkt het logo van de Nutri-Score op producten in de supermarkt. Het ministerie van VWS is deze week met een landelijke campagne begonnen om dit voedselkeuzelogo toe te lichten. Hoe werkt het, hoe kun je de beste keuze maken en waar staan de kleurencodes voor? En hoe zit het met producten waarin zoetstoffen zijn gebruikt? Vergelijk de scores eens van een gewone cola met een cola zero. Of van ontbijtkoek met suiker of ontbijtkoek met zoetstoffen.
Lees verder29 maart 2024
Ook in deze jubileumaflevering bespreken wetenschappers de feiten en fabels rondom gezondheid en voeding. Vanaf de 13e minuut gaat het over E-nummers en daarmee ook over zoetstoffen. Eens in de zoveel tijd komt het bericht naar boven dat stoffen met E-nummers kankerverwekkend zijn, maar klopt dat wel? Luister naar het antwoord in de podcast.
Lees verder