menu

Kenniscentrum Zoetstoffen

Bronnen

(2008)

Europese verordening (EG) 1333/2008 - Levensmiddelenadditieven

Publicatieblad van de Europese Unie

Het gebruik van zoetstoffen in levensmiddelen is vastgesteld in de Europese verordening 1333/2008. Eerder had Nederland een eigen Warenwetbesluit aangaande zoetstoffen. De bepalingen ervan staan ook in de Europese verordening. Daarom is het Warenwetbesluit zoetstoffen komen te vervallen.

Publicatie downloaden

M.J. Tijhuis | M. Hendriksen | H.P. Fransen | J. Hoekstra (2009)

RIVM Casestudie (2009): toegevoegd suiker versus zoetstoffen in koolzuurhoudende frisdranken

Soort onderzoek: casestudie

Onderwerp: suiker vs zoetstoffen in frisdranken

Het RIVM ontwikkelde een beslisboom om de positieve en negatieve gezondheidseffecten van voedingsmiddelen te kunnen meten. Ze gebruiken in hun casestudie suiker en zoetstoffen. Onderdeel van hun casestudie is een compacte beschrijving van de verschillende laagcalorische zoetstoffen die zoal in onze voeding mogen worden gebruikt. Ook verwijzen ze naar een aantal interessante studies op het gebied van zoetstoffen.

Lees publicatie op
https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/350101002.pdf

Nederlandse Voedsel- & Warenautoriteit (2019)

Handboek additieven voor levensmiddelenfabrikanten (NVWA)

Onderwerp: gebruik zoetstoffen in levensmiddelen

Het 'Handboek additieven voor levensmiddelenfabrikanten' van de NVWA bevat achtergrondinformatie en richtlijnen voor levensmiddelenfabrikanten over het toevoegen van additieven en E-nummers aan levensmiddelen. Zoetstoffen vallen ook onder de additieven.

Publicatie downloaden

Diabetesfonds (2018)

Wijzer over......koolhydraten, suiker, zoetstoffen, vetten, eiwitten en zout

pagina 7-9

Onderwerp: zoetstoffen & diabetes

Het Diabetes Fonds werkt aan genezing van diabetes en aan een gezond leven zonder dagelijkse zorgen over diabetes en complicaties. Dit doen zij via wetenschappelijk onderzoek en voorlichting. Deze brochure is specifiek bedoeld voor gezonde mensen. Hierin geeft het fonds op basis van wetenschappelijk onderzoek korte, maar zeer heldere informatie over koolhydraten, suiker, zoetstoffen, zout, eiwitten en vetten.

Publicatie downloaden

Wereld Kanker Onderzoeksfonds (2018)

Hoe verklein ik de kans op kanker?

pagina 34-37

Onderwerp: zoetstoffen & kanker

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is een fonds dat kennis uit onderzoek vertaalt naar richtlijnen — en praktisch en motiverend advies — voor gezonde voeding en leefstijl. In deze brochure heeft het fonds tien aanbevelingen opgesteld waarmee de kans op kanker kan worden verkleind. De aanbevelingen zijn onderbouwd met wetenschappelijke bevindingen uit het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker dat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds in samenwerking met het internationale World Cancer Research Fund netwerk heeft verricht. De bevindingen zijn gepubliceerd in het derde expertrapport Diet, nutrition, physical activity and cancer: a global perspective.

Publicatie downloaden