menu

Kenniscentrum Zoetstoffen

Publicaties

Nederlandse Voedsel- & Warenautoriteit (2019)

Handboek additieven voor levensmiddelenfabrikanten (NVWA)

Onderwerp: gebruik zoetstoffen in levensmiddelen

Het 'Handboek additieven voor levensmiddelenfabrikanten' van de NVWA bevat achtergrondinformatie en richtlijnen voor levensmiddelenfabrikanten over het toevoegen van additieven en E-nummers aan levensmiddelen. Zoetstoffen vallen ook onder de additieven.

Publicatie downloaden

Wereld Kanker Onderzoeksfonds (2018)

Hoe verklein ik de kans op kanker?

pagina 34-37

Onderwerp: zoetstoffen & kanker

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is een fonds dat kennis uit onderzoek vertaalt naar richtlijnen — en praktisch en motiverend advies — voor gezonde voeding en leefstijl. In deze brochure heeft het fonds tien aanbevelingen opgesteld waarmee de kans op kanker kan worden verkleind. De aanbevelingen zijn onderbouwd met wetenschappelijke bevindingen uit het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker dat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds in samenwerking met het internationale World Cancer Research Fund netwerk heeft verricht. De bevindingen zijn gepubliceerd in het derde expertrapport Diet, nutrition, physical activity and cancer: a global perspective.

Publicatie downloaden

Diabetesfonds (2018)

Wijzer over......koolhydraten, suiker, zoetstoffen, vetten, eiwitten en zout

pagina 7-9

Onderwerp: zoetstoffen & diabetes

Het Diabetes Fonds werkt aan genezing van diabetes en aan een gezond leven zonder dagelijkse zorgen over diabetes en complicaties. Dit doen zij via wetenschappelijk onderzoek en voorlichting. Deze brochure is specifiek bedoeld voor gezonde mensen. Hierin geeft het fonds op basis van wetenschappelijk onderzoek korte, maar zeer heldere informatie over koolhydraten, suiker, zoetstoffen, zout, eiwitten en vetten.

Publicatie downloaden

International Sweeteners Association (2016)

Low calorie sweeteners: Role and benefits - ISA

Onderwerp: brochure: feitelijke informatie zoetstoffen en hun kenmerken

De International Sweeteners Association (ISA) is een non-profit organisatie, die zowel door de Europese Commissie als door nationale en internationale regelgevende instanties en wereldgezondheidsorganisatie is erkend. Deze brochure is ontwikkeld voor professionals in de gezondheidszorg en heeft als doel feitelijke informatie te geven over laagcalorische zoetstoffen en hun kenmerken. Daarnaast reikt het bewijsmateriaal aan ten aanzien van de veiligheid van zoetstoffen en wordt erin beschreven hoe zoetstoffen kunnen helpen om de dagelijkse calorie-inname te verminderen. Als bronmateriaal gelden openbaar beschikbare wetenschappelijke publicaties met referenties en bijdragen van internationaal erkende experts. taal: Engels

Lees publicatie op
https://www.sweeteners.org/assets/uploads/articles/files/ISA_brochure_April2016.pdf

Nederlandse Diabetes Federatie (2015)

NDF - Voedingsrichtlijn Diabetes 2015

pagina 23-24

Onderwerp: zoetstoffen & diabetes

De NDF Voedingsrichtlijn Diabetes (editie 2015) maakt deel uit van een serie Richtlijnen en Adviezen voor een goede diabeteszorg van de Nederlandse Diabetes Federatie. De NDF beschrijft op paginanummers 23-24 wat zoetstoffen zijn en wat de werking daarvan is bij diabetici. De NDF heeft de voedingsrichtlijnen niet alleen opgesteld voor mensen met diabetes, maar ook voor hen die diabetes willen voorkomen.

Lees publicatie op
http://www.zorgstandaarddiabetes.nl/wp-content/uploads/2015/06/DEF-NDF-Voedingsrichtlijn-Diabetes-2015-versie-1.3.pdf