Sun, Y. et al. (2024)
AHA Journal, March 2024, volume 17, issue 3
Soort onderzoek: Prospectieve cohortstudie
Een nieuwe analyse van een grote studie uit het Verenigd Koninkrijk laat zien dat deelnemers die aangaven meer dan 2 liter light drank te drinken een groter risico hadden op boezemfibrilleren. Of er sprake is van een oorzakelijk verband, dus dat dat komt door het drinken van light drank, kan door het soort studie niet gezegd worden. Een interessante studie. Wij lichten het toe.
Boezemfibrilleren (zie grijze kader) is een toenemend probleem. In de totale populatie heeft 1,4% er last van, oplopend van < 0,1% in de leeftijd 25-45 jaar tot bijna 16% bij ≥ 85 jaar en ruim de helft is ≥ 75 jaar [1]. Vroeger werd gedacht dat cafeïne het risico op boezemfibrilleren verhoogde, maar dat lijkt niet zo te zijn [2]. Een hoge inname lijkt er eerder tegen te beschermen. Overmatige alcoholconsumptie verhoogt het risico wel [3]. Minder duidelijk is wat het risico is van het drinken van suikerhoudende drank, light drank en puur fruitsap en of genetische factoren hierbij een rol spelen. Chinese onderzoekers hebben dit daarom onderzocht in een groot cohort in het Verenigd Koninkrijk.
De onderzoekers hebben gebruik gemaakt van de gegevens van deelnemers (n= 201.856) uit de UK Biobank. Dit is een grote groep volwassenen (37-73 jaar) uit het Verenigd Koninkrijk die tussen 2006 en 2020 gerecruteerd zijn en verschillende jaren zijn gevolgd (prospectief cohort). Het is dus een prospectieve studie. In die periode zijn bij de deelnemers verschillende vragenlijsten afgenomen over de voeding, leefstijl en de medische geschiedenis. Tevens is er bloed afgenomen om de genetische aanleg voor boezemfibrilleren in kaart te brengen. Dit werd gebaseerd op de ‘polygenetisch risicoscore’, een optelsom van verschillende (kleine) genetische varianten die het risico op boezemfibrilleren beïnvloeden. De deelnemers (n=144.864) werden zo in vier groepen gedeeld (1e, 2e, 3e en 4e risico-kwartiel).
Aan de deelnemers werd met een vijftal online 24-uur voedingsnavragen (tussen 2009 en 2012) gevraagd hoeveel en hoe vaak ze dronken van (exclusief koffie, thee en melk):
De gemiddelde wekelijkse consumptie is berekend door het gemiddelde van ≥2 ingevulde 24-uur voedingsnavragen te nemen en dat te vermenigvuldigen met zeven (dagen). Wanneer maar één 24-uurs voedingsnavraag was ingevuld werd de betreffende deelnemer niet meegenomen. Het innameniveau van de drie soorten dranken is in vier categorieën ingedeeld:
Als uitkomst is er gekeken naar het optreden van boezemfibrilleren. Die informatie is gekregen via de eerstelijnszorg, ziekenhuisopname en overlijdensregistraties. Vervolgens is met die informatie gekeken of er een associatie is tussen de consumptie van suikerhoudende drank, light drank en puur fruitsap en het risico op boezemfibrilleren. Hierbij is gecorrigeerd voor verschillende verstorende factoren (confounders), waaronder leeftijd, geslacht, etniciteit, opleidingsniveau, mate van lichaamsbeweging, slaapduur, BMI, bloedlipiden, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten en de consumptie van groente, fruit, rood vlees, bewerkt vlees en koffie.
Wat is boezemfibrilleren? Ons hart bestaat uit twee kamers en twee boezems. Het zuurstofarme bloed stroomt de rechterboezem binnen. Vanuit de rechterboezem gaat het bloed naar de rechterkamer, waar het naar de longen wordt gepompt. In de longen wordt het bloed met zuurstof verrijkt waarna het weer terug naar het hart gaat en de linkerboezem instroomt. Vanuit de linkerboezem gaat het bloed naar de linkerkamer, waar het zuurstofrijke bloed het hele lichaam rond wordt gepompt. Vervolgens stroomt het zuurstofarm geworden bloed de rechterboezem weer binnen en begint de hartpompt weer opnieuw (zie figuur 1). Het hartritme wordt aangegeven met elektrische prikkels uit de sinusknoop, die zich bovenin de rechterboezem bevindt.
Figuur 1: De grote bloedsomloop. rb: rechterboezem, rk: rechterkamer, lb: linkerboezem, lk: linkerkamer. Bron: Wikimedia Commons, Melvin95. Bij boezemfibrilleren (atriumfibrilleren) is de hartslag onregelmatig omdat er op verschillende plekken in de boezems elektrische prikkels ontstaan. Het is een hartritmestoornis die op zichzelf niet gevaarlijk is maar wel om behandeling vraagt om de vorming van bloedstolsel en achteruitgang van de pompwerking van het hart te voorkomen. Oorzaken kunnen divers zijn waaronder een hoge bloeddruk, diabetes type 2, obesitas, hartproblemen, obstructieve slaapapneu, een te snel werkende schildklier, (long)ontsteking, overmatig alcoholgebruik, roken en genetische factoren. |
Als onderzoeksmethode is er gekozen voor een cohortonderzoek. Hier worden deelnemers in de tijd gevolgd (een prospectief cohort) zonder dat ze opgedragen worden iets aan hun voeding en leefstijl te veranderen. Met een dergelijke observationele studie kunnen associaties naar voren komen, maar kan niet gesproken worden van een oorzakelijk verband. Het is namelijk niet uit te sluiten dat ‘omgekeerde oorzakelijkheid’ en ‘resterende verstoringen’ de resultaten hebben beïnvloed (zie blauwe kader). De bewijskracht is daarom beperkt (zie figuur 2).
Tegenover een cohortonderzoek staat het gerandomiseerd, dubbelblind, gecontroleerd onderzoek (zie figuur 2). Dit soort onderzoek wordt als de gouden standaard gezien. In dat soort onderzoek wordt een groep deelnemers in twee of meerdere vergelijkbare groepen verdeeld. Het enige wat verschilend is, is de interventie die ze gedurende een bepaalde tijd volgen (bijvoorbeeld wel of geen light drank). De verschillen in uitkomst moeten dan door de betreffende interventie veroorzaakt zijn. Omgekeerde oorzakelijkheid’ en ‘resterende verstoringen’ spelen hierbij geen rol. Mits goed uitgevoerd en bij voorkeur wanneer de resultaten worden gereproduceerd kan er gesproken worden van een oorzakelijk verband.
Figuur 2: Piramide van bewijskracht
dan de deelnemers die aangaven geen light drank te drinken.
Soort drank | 0 liter/dag | ≤1 liter/dag | 1-2 liter/dag | >2 liter/dag |
Suikerhoudende drank | Referentie | ↔ | ↔ | ↑ 10% |
Light drank | Referentie | ↔ | ↔ | ↑ 20% |
Puur fruitsap | Referentie | ↓ 8% | ↔ | ↔ |
Tabel 1: Associaties tussen de consumptie van de verschillende soorten dranken en het risico op boezemfibrilleren.
De onderzoekers geven aan dat deze studie niet aantoont dat suikerhoudende drank, light drank en puur fruitsap het risico op boezemfibrilleren beïnvloedt. Eerder dat de consumptie van suikerhoudende drank en ligt drank (>2 liter/week) het risico op boezemfribrilleren kan voorspellen naast de traditionele risicofactoren.
Dit is de eerste serieuze studie waarin gekeken is naar de consumptie van light drank en het risico op boezemfibrilleren. In 2009 is wel een casusverslag (casusonderzoek) verschenen als een ingezonden brief door een dermataloog. De bewijskracht daarvan is echter te laag om er waarde aan te hechten (zie figuur 2). In dat casusverslag wordt een 57-jarige arts beschreven met boezemfibrilleren [4]. Als behandeling kreeg hij een bètablokker voorgeschreven die zijn hartritme verlaagde. In de tussentijd schrapte hij ook alle mononatriumglutamaat (MSG) en kunstmatige zoetstoffen uit zijn voeding, waarna zijn hartslag weer regelmatig werd. Daarna nam hij op drie verschillende dagen Chinees eten (met MSG), drie glazen Crystal light (met aspartaam) of een zak met beef jerkies (met MSG). In alle keren kwam de onregelmatige hartslag binnen enkele uren weer terug.
Deze studie geeft geen aanleiding om het advies over light drank te veranderen. Daarvoor is de bewijskracht te laag.
Een biologisch mechanisme dat het verhoogde risico van light drank op boezemfibrilleren zou kunnen verklaren ontbreekt. Dat maakt een oorzakelijk verband minder waarschijnlijk.
Lees publicatie op
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38440895/