menu

Eetlust en verzadiging

Het effect van laagcalorische zoetstoffen op het systeem van honger en verzadiging is nog volop onderwerp van wetenschappelijk onderzoek.

In de 80-er jaren verschenen er studies waaruit naar voren kwam dat mensen die producten met zoetstoffen dronken meer eetlust hadden dan mensen die water dronken. Maar toen vervolgens werd onderzocht of zij ook daadwerkelijk meer aten, bleek dit niet het geval te zijn. Op basis van een overzichtsstudie van onderzoeken die daarna zijn uitgevoerd, blijkt dat er geen relatie kan worden gelegd tussen zoetstoffen en extra hongergevoel of gewichtstoename (Rolls, 1991).

Een ander terrein van onderzoek is de invloed van zoetstoffen op de regelcentra voor honger en verzadiging die zich in de hersenen en in de maag en darmen bevinden. Deze centra regelen door middel van een ingenieus samenhangend systeem de manier waarop ons lichaam reageert op voedsel en hoe de energie vervolgens wordt opgeslagen of verbruikt. Tot dusver komen uit deze studies geen eenduidige resultaten. Dit betekent dat er meer onderzoek nodig is voordat sluitende conclusies kunnen worden getrokken (Mattes and Popkin, 2009).

Invloed laagcalorische zoetstoffen op onze eetlust: filmpje

In onderstaand Engelstalige filmpje van 3 minuten legt professor Anne Raben (Universiteit van Kopenhagen, Denemarken) uit welke invloed laagcalorische zoetstoffen hebben op onze eetlust en energie-inname. Bovendien behandelt ze ook een aantal vragen over dit onderwerp die vaak worden gesteld op het internet. Ze verwijst onder meer naar het belang van laagcalorische zoetstoffen bij gewichtscontrole en de wetenschappelijk aangetoonde afwezigheid van schadelijke effecten bij een redelijke zoetstofconsumptie.