menu

Kenniscentrum Zoetstoffen

Minder zoet, wel zo lekker

Zoet is geliefd. Veel mensen ontwikkelen dan ook een voorkeur voor voedingsmiddelen waarin de zoete smaak overheerst.

Het is niet moeilijk om aan een minder zoete smaak te wennen. Je krijgt er veel (nieuwe) smaken voor terug. En als je minder suiker eet, krijg je tegelijkertijd ook minder calorieën binnen. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Wennen aan de nieuwe smaken doe je stap voor stap. Kies hieronder waar je mee wilt beginnen. Vink het af als het je is gelukt en ga met het volgende aan de slag.

Zoet uit de suikerpot

  • Drink je thee of koffie met suiker? Voeg elke week iets minder suiker toe, na een maand kan je zonder.
  • Muntthee, vruchtenthee of thee met een ander smaakje is lekker voor de variatie.
  • Eet je yoghurt of pap met suiker? Vervang de suiker eens door fruit, verrassend! 

Zoet bij de maaltijd

  • In gewone muesli zit geen suiker, in krokante muesli wel. Aan jou de keus.
  • Varieer je broodbeleg. Kies vaker voor wat anders dan jam, chocoladepasta en chocolade- of vruchtenhagel. Met bijvoorbeeld banaan op de pindakaas en komkommer op de (30+) kaas maak je een traktatie van de boterham.
  • Hou je van toetjes? Kijk op het etiket hoeveel suiker erin zit en kies de minder zoete variant.

Zoet tussendoor

  • In koekjes, chocolade en snoep zit veel suiker. Een snacktomaatje is ook om van te snoepen!
  • Zoete dranken kan je verdunnen met water. Verfrissend, zeker als het uit de koelkast komt.
  • Zoete dranken kan je ook geheel vervangen door water of koffie/thee zonder suiker of dranken met zoetstoffen. Water met een schijfje citroen, komkommer of wat munt is helemaal verrassend.

Smaken verschillen, de een houdt meer van zuur, de ander van zoet. Zoetstoffen kunnen de zoetliefhebbers helpen om lekker te eten en drinken, zonder (veel) calorieën binnen te krijgen.