menu

De zoetstoffencheck

Voordat een zoetstof aan onze voeding mag worden toegevoegd, moet de veiligheid zijn aangetoond. Dit wordt gedaan door onafhankelijke wetenschappers van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Zij stellen op basis van grondig onderzoek een Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) per zoetstof vast. De ADI is de hoeveelheid van een zoetstof die een mens een leven lang elke dag veilig kan gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat bij een normaal eet- en drinkpatroon de consument ruim onder deze waarden blijft.

Check de optelsom

Stel, u gebruikt zoetjes in de koffie, strooit graag wat zoetstofpoeder over uw kwark, bent dol op een light zuiveldrank en drinkt ook graag een glas light frisdrank op een dag. Is dat dan niet teveel? In onderstaande voorbeelden zult u zien dat u ruim onder de ADI blijft. Zoetstoffen tellen uitsluitend bij dezelfde soort op. Overigens is het zo dat hoe zwaarder u weegt, hoe hoger de desbetreffende ADI is. Kinderen zullen daarom eerder hogere waarden halen dan volwassenen. Bron: zoetstoffen.eu.

Dagmenu

Selecteer hierboven 1 van de 4 personen.

Zoetstof
Hoeveelheid
% van de ADI
Acesulfaam
0%
Aspartaam
0%
Cyclamaat
0%
Sacharine
0%
Stevia
0%
Sucralose
0%

Zelf proberen?

Wilt u zelf wat producten met zoetstoffen invoeren en kijken wat dit voor u zou betekenen, doe dan de zoetstoffencheck van onze Belgische collega’s. Zij hebben hun zoetstoffencheck gevuld met producten vanuit de Belgische voedingsmiddelentabel die vergelijkbaar zijn met die in Nederland. U kunt deze aanklikken, de gewenste hoeveelheden invullen en laten optellen.  

Doe uw eigen check op zoetstoffen.eu