menu
1 juni 2021

1 juli statiegeld op kleine frisdrankflesjes

Light- en zerofrisdranken zitten - naast de grote petfles - ook in kleine flesjes.
Vanaf 1 juli 2021 zit hier €0,15 statiegeld op. Dat geldt trouwens ook voor waterflesjes en kleine flesjes van suikerhoudende frisdranken.
Je herkent de flesjes aan het nieuwe statiegeldlogo (zie afbeelding). Het doel van deze regeling is onder andere om het zwerfafval tegen te gaan.

1 juli statiegeld op kleine frisdrankflesjes

Met een landelijke campagne komen we allemaal te weten hoe dit statiegeldsysteem werkt. Het is in ieder geval belangrijk om op het statiegeldlogo te letten en ervoor te zorgen dat het etiket bij het inleveren nog op de fles zit en goed te lezen is. De regeling is voor kunststofflessen met een inhoud tot 1 liter. Voor grotere flessen, van 1 tot 3 liter, geldt een statiegeldbedrag van € 0,25. 

Deze nieuwe statiegeldregeling geldt (nog) niet voor blikjes.

Inname

De kleine flesjes kunnen bij supermarkten groter dan 200 m2, bemande tankstations langs de snelweg en bemande ov-locaties worden ingeleverd. In totaal gaat het om zo'n 12.000 locaties. Daarnaast zijn er veel vrijwillige innamepunten. Het maakt daarbij niet uit waar je de kleine petflesjes hebt gekocht. Als het nieuwe statiegeldlogo er maar op staat. 

Geld terug

Bij de meeste innamepunten krijg je je geld terug. Sommige vrijwillige innamepunten, zoals voetbalverenigingen, pretparken en bioscopen, doneren het statiegeld aan een goed doel. En er zijn innamepunten die beide opties bieden, en waar je dus zelf kunt kiezen.

Bron: Statiegeld Nederland