menu
8 mei 2025

Acesulfaam-k opnieuw veilig bevonden door Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA)

Alle stoffen die voor 2009 zijn goedgekeurd om toe te voegen aan onze voeding, worden opnieuw door de EFSA beoordeeld. Hier vallen ook een aantal zoetstoffen onder, zoals acesulfaam-k. Eind april maakte de EFSA bekend dat consumenten deze caloriearme zoetstof veilig kunnen blijven gebruiken.

Acesulfaam-k opnieuw veilig bevonden door Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA)

De EFSA heeft - na een uitgebreide wetenschappelijke evaluatie van zowel kortetermijn- als langetermijnstudies - de veiligheid van acesulfaam-k herbevestigd. Daarnaast heeft de EFSA gekeken naar de maximale Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI). Op basis van de evaluatie is deze verhoogd van 9 naar 15 mg/kg/dag. Deze grens van 15 mg/kg/dag was al voorgesteld door het voedselveiligheidsagentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie, JECFA.