menu
31 maart 2021

App ondersteunt FODMAP-dieet

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben last van het prikkelbare darmsyndroom (PDS). De klachten variëren van een opgeblazen buik, buikpijn, diarree, obstipatie, winderigheid tot vermoeidheid. De oorzaak van PDS is niet helemaal duidelijk. Wel is gebleken dat met de juiste voeding en een gezonde leefstijl de klachten kunnen verminderen. Het FODMAP(-beperkte) dieet kan hierbij helpen. De 'P' in dit dieet staat voor de zoetstoffengroep 'Polyolen', die van nature veel in groente en fruit voorkomt. Diëtisten van het Universitair Ziekenhuis (UZ) Leuven hebben voor dit dieet een app ontwikkeld die patienten helpt in het maken van een goede keuze.

App ondersteunt FODMAP-dieet

Bron: Nieuws voor Diëtisten

De website van Nieuws voor Diëtisten doet het volgende verslag:

Vereenvoudigd FODMAP-dieet

Eén van de UZ Leuven-diëtisten (Jessica Biesiekierski) werkte in het verleden bij de Australische Monash University. Ze was daar actief betrokken bij het ontwikkelen van het laag-FODMAP-dieet, waar sinds 2012 al een app van beschikbaar is. Het klassieke laag-FODMAP-dieet bestaat uit 6 weken eliminatie van alle FODMAP’s als lactose, fructanen, polyolen en fructose. Het voorschrijven en begeleiden van de individuele herintroductie van FODMAP’s is een intensief en tijdrovend proces, waarvoor een ervaren diëtist nodig is. De UZ Leuven-diëtisten ontwikkelden nu een nieuwe app met een sterk vereenvoudigd FODMAP-verlagend dieet. In de app staan lijsten met voedingsmiddelen die wel en niet mogen. Er zijn menulijsten met vervangende producten en de app bevat een 40-tal ontbijten, lunches, avondmaaltijden, desserts en tussendoortjes.

Studie bij PDS

Het effect van de app is onderzocht in een studie onder 470 patiënten die voor de eerste keer naar de huisarts gingen met symptomen van PDS. De helft van de patiënten volgde het vereenvoudigd laag-FODMAP-dieet via de app. De andere helft van de patiënten kreeg een behandeling met klassieke geneesmiddelen voor PDS, de zogenoemde spasmolytica. Na 8 weken bleek dat zowel het dieet als de medicatie goede resultaten gaven. Maar het dieet scoorde beter dan de geneesmiddelen: met het dieet zag 71 procent van de mensen na 8 weken de symptomen verminderen of verdwijnen, met de medicatie was dat 62 procent. Uit de studie bleek ook dat het dieet geen invloed heeft op het gewicht van de patiënten.

Prof. dr. Jan Tack, gastro-enteroloog in UZ Leuven is zelf verrast door de goede resultaten. Hij vertelt: ‘Het is de eerste keer dat er zo’n grote studie over PDS liep via de huisarts. Het laag-FODMAP-dieet bestaat al langer bij gespecialiseerde diëtisten, maar was niet toegankelijk voor een breed publiek. We maakten een app die zo eenvoudig is dat iedereen hem zonder uitleg kan gebruiken.’ Het dieet werkt niet bij iedereen. Jan Tack: ‘Patiënten met ernstige en langdurige klachten van PDS blijven we natuurlijk doorverwijzen naar gespecialiseerde diëtisten, die hen kunnen begeleiden bij de uitgebreidere versie van het laag-FODMAP-dieet.’

***

Bekijk ook onze handige infographic over polyolen en het FODMAP-dieet, gemakkelijk op A4 uit te printen. U kunt deze ook gratis bij ons bestellen