menu

Kenniscentrum Zoetstoffen

23 april 2020

Blijf fit tijdens de coronacrisis

In deze coronatijd is het belangrijk dat we fit blijven. Gelukkig laten de maatregelen het toe om naar buiten te gaan. Hardlopen, fietsen of gewoon een stukje wandelen. Daarnaast is het fijn om mentaal fit te blijven. Soms heb je hiervoor even een oppepper nodig. Een energiedrank kan hierbij helpen.

Een energiedrank is een non-alcoholische drank met een hoger cafeïnegehalte dan een gewone frisdrank en kan ook andere ingrediënten bevatten zoals taurine, B-vitamines, ginseng of guarana. Een energiedrank is een functionele drank die je kan drinken op momenten waarop je fysiek of mentaal actief wilt zijn en daarvoor wat extra’s kunt gebruiken. Gebruik energiedrank daarom met een doel en niet zomaar. Energiedrank is geen sportdrank en dus niet bedoeld om de dorst mee te lessen of om te hydrateren tijdens sport. Tijdens het (duur)sporten is het daarom belangrijk om voldoende water te drinken. 

De ingrediënten van energiedrank kunnen per fabrikant verschillen. Op het ingrediëntenlabel op de verpakking kun je zien welke ingrediënten er in de energiedrank zit en vaak ook de hoeveelheden. Zo zijn ze beschikbaar in varianten met en zonder suiker. Energiedrank zonder suiker wordt zoet gemaakt met zoetstoffen. Omdat zoetstoffen nauwelijks calorieën bevatten, geven ze dus ook niet dezelfde energie als gewone suiker. De meest gebruikte zoetstoffen voor energiedranken zijn aspartaam, acesulfaam-K en sucralose. Al deze zoetstoffen zijn veelvuldig getest en veilig verklaard door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Energiedrank zonder suiker bevat doorgaans dezelfde hoeveelheid cafeïne als de varianten met suiker.

Meer weten over energiedranken? Ga naar www.energiedrank.nl.

Consumeer met mate | Niet aanbevolen voor kinderen, en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven