menu
26 juli 2019

Consensus over veiligheid aspartaam ondanks kritiek op EFSA

In de media verschenen deze week artikelen over de veiligheid van aspartaam die volgens een nieuwe studie van Millstone en Dawson in twijfel wordt getrokken. De onderzoekers hebben echter geen onderzoek gedaan naar de veiligheid van de zoetstof, maar naar de onderzoeksmethode die de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft gehanteerd bij de beoordeling van de zoetstof aspartaam. Het Kenniscentrum Zoetstoffen benadrukt dat aspartaam wel veilig is voor consumptie. Dit is in lijn met het grote aantal wetenschappelijke bewijzen van wereldwijde autoriteiten voor Voedselveiligheid die deze meest onderzochte zoetstof op basis van honderden onderzoeken, elke keer weer als veilig voor consumptie beoordelen.

Het Kenniscentrum Zoetstoffen sluit zich aan bij uitspraken van toonaangevende (wereldwijde) gezondheidsautoriteiten zoals het Wereld Kanker Fonds, het Diabetesfonds en het Voedingscentrum, dat zoetstoffen waaronder aspartaam, veilig zijn om te consumeren en daarnaast een positieve bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van je calorie- en suikerinname.

Voor alle zoetstoffen en additieven aan voedingsmiddelen geldt, dat deze eerst door onafhankelijke wetenschappers van de EFSA, uitgebreid worden onderzocht, voordat deze op de Europese markt mogen worden toegepast. Ze krijgen dan een E-nummer als bewijs dat ze zijn goedgekeurd. Aspartaam is de meest onderzochte zoetstof en is in 2013 wederom door de EFSA veilig bevonden voor consumptie.

In de studie van Millstone et al. (2019) [1] spreken de onderzoekers zich uit over de onderzoeksmethodes van EFSA bij de beoordeling van de veiligheid van aspartaam [2]. Zij beweren dat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid hierin onzorgvuldig te werk is gegaan, door bepaalde onderzoeken niet mee te nemen. De EFSA heeft in een reactie aangegeven dat de cijfers die Millstone et al. (2019) hebben gebruikt niet kloppen en benadrukt dat de huidige niveaus veilig zijn voor consumptie. Ze geven daarbij aan dat hun advies een van de meest uitgebreide risicobeoordelingen van aspartaam betreft, die ooit zijn uitgevoerd.

 

[1] https://link.springer.com/epdf/10.1186/s13690-019-0355-z?author_access_token=4ZuyDYREVS_1gkvkWt_9Q2_BpE1tBhCbnbw3BuzI2RMYbIbCF0QbXwj3EIqKxFm5zGghRNe6UCM8vG_AYyVa7jRxd8bjejRW3djF0WCCI5T05h0_pYJy1t691t4OWwNXAArrApmCDMeOJWdiQdwugA%3D%3D

[2] http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/131210