menu

Kenniscentrum Zoetstoffen

27 maart 2017

Diabetici hebben baat bij zoetstoffen

Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet goed in evenwicht houden. Dat komt omdat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. Het is daarom belangrijk voor diabetici om de inname van koolhydraten in de gaten te houden, omdat zij zorgen voor een stijging van de bloedsuikerspiegel.
Zoetstoffen, zoals aspartaam en stevia, kunnen diabetici helpen in hun eet- en drinkpatroon.

En daar zijn tenminste 5 goede redenen voor:

  1. Ze helpen de totale suikerconsumptie te verminderen.
  2. Ze hebben geen invloed op de bloedsuikerspiegel.
  3. Ze leveren slechts weinig of geen calorie├źn en helpen je energieconsumptie te beperken.
  4. Ze kunnen een waardevolle hulp blijken bij het onder controle houden van je gewicht.
  5. Ze vormen ook op smaakgebied een alternatief voor suiker.

Check het etiket

Het Diabetes Fonds onderschrijft het wetenschappelijk bewezen feit dat zoetstoffen veilig zijn. Het Fonds wijst er wel op dat in suikervervangers met zoetstoffen wel koolhydraten kunnen zitten, vanwege de vulstoffen in klontjes en korrels. Hierdoor kan de bloedsuikerspiegel omhoog gaan, net als bij suiker. Het advies is om altijd goed op het etiket te lezen hoeveel koolhydraten er in het product zitten.

Meer informatie over dit onderwerp en de invloed van laagcalorische zoetstoffen is te vinden in het oorspronkelijke artikel van de International Sweeteners Association.