menu
9 mei 2023

In de media: 'Krijg je van zoetstoffen meer trek in eten?'

Het is een vraag die wij ook geregeld krijgen. Nieuwsblad Metro vroeg Iris Groenenberg, expert op het gebied van voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum, naar het antwoord.

In de media:

lees het hele artikel: Metro - 9 mei 2023

'Nee', antwoordt ze, 'Bij proefdieren worden dit soort effecten wel gevonden, maar bij mensen is hier geen aanwijzing voor. In de meeste studies bij mensen wordt namelijk geen effect gevonden van zoetstoffen op glucose- of insulinegehaltes in het bloed.'
'Ook lijken de hersenen niet op dezelfde manier te reageren op zoetstoffen als op suiker', gaat ze verder. 'We zien dat je na het drinken van light frisdrank later op de dag wel iets meer calorieën inneemt dan na frisdrank met suiker, maar dit is vergelijkbaar met het drinken van water. Kortom: het is niet waarschijnlijk dat je van de zoetstoffen in light frisdrank juist honger krijgt.'

Groenenberg geeft aan dat er ook andere factoren meespelen. 'Mensen weten meestal dat ze lightproducten eten of drinken. Naast hongergevoelens kunnen ook allerlei psychologische factoren een rol spelen waardoor mensen juist meer gaan eten als ze lightproducten gaan gebruiken. Ze denken dan bijvoorbeeld: ‘Oh, de light chips bevatten minder calorieën, dus ik kan er best wat meer van eten’.

Meer lezen?

Op onze website gaat onderzoeksdiëtist Rob van Berkel dieper in of light dranken ervoor kunnen zorgen dat je juist dikker wordt. 
Ook hebben we in onze bibliotheek in de rubriek wetenschap een aantal studies over dit onderwerp uitgewerkt.

 

Afbeelding van Matthias Böckel via Pixabay