menu

Kenniscentrum Zoetstoffen

24 oktober 2017

Met light- of zerofrisdrank krijg je minder suiker binnen

Wie geregeld kiest voor light- of zerodranken, krijgt over het algemeen minder suiker en koolhydraten binnen.
Dat is de conclusie van een nieuwe studie, gebaseerd op de gegevens van zo’n 25.000 volwassenen in de Verenigde Staten.

Kiezen voor suikervrije light- en zerodranken in plaats van een frisdrank met suiker helpt om je suiker- en calorie-inname te verminderen. Dat was al gebleken uit verschillende onderzoeken. Wie echter wil afvallen of op gewicht wil blijven, krijgt zelden het advies om alle dranken die calorieën bevatten, te vervangen door een light- of zeroalternatief. Er bestaat vaak een bepaald wantrouwen tegenover dranken met zoetstoffen. Zo zouden we door het gebruik van suikervrije light- en zerodranken meer trek in suiker krijgen. Ook wordt er gezegd dat frisdranken met zoetstoffen invloed hebben op de bloedsuikerspiegel. Deze nieuwe studie toont echter aan dat dit niet het geval is. Integendeel.

Light- en zerodranken hebben - net zoals water - geen hogere energie-inname als gevolg

Bij deze studie werd gebruikgemaakt van de gegevens van 25.817 volwassenen in de Verenigde Staten die geen diabetes hadden. Deze gegevens waren afkomstig van de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001-2012. De onderzoekers wilden het verband bekijken tussen de consumptie van water of light- en zerodranken enerzijds, en de inname van voedingsstoffen anderzijds. Daarnaast bestudeerden ze een aantal variabelen die van invloed zijn op de bloedsuikerspiegel.

Uit de resultaten blijkt dat noch de consumptie van light- en zerodranken noch de consumptie van water een hogere energie-inname als gevolg heeft. Bij wie veel light- en zerodranken innam, lag de inname van koolhydraten, totale suikers en toegevoegde suikers zelfs beduidend lager.

Light- en zerodranken: goede diabetesmarkers

De studie toont ook aan dat een hoge inname van light- en zerodranken een gunstigere invloed heeft op een aantal markers van het risico op diabetes. Een hogere inname van light- en zerodranken en een hogere inname van water gaven beide lagere niveaus van insuline, het hormoon dat gestimuleerd wordt als reactie op de inname van suiker en koolhydraten én een lagere hoeveelheid van het eiwit HbA1c, een indicator van het gemiddelde suikergehalte in het bloed. Een hogere consumptie van light- en zerodranken gaf bovendien een lagere insulineresistentie te zien (een verhoogde insulineresistentie is een vroeg teken van een verhoogd risico op diabetes type 2).

Conclusie

De auteurs geven tot besluit aan: “Deze gegevens suggereren dat light- en zerodranken (in aanvulling op de waterinname) een verstandige keuze kunnen zijn om de inname van suiker en koolhydraten onder controle te houden“, besluiten de auteurs.

Referentie: Leahy M et al. Nutrients 2017,9 (9),928 doi:10.3390/nu9090928