menu
24 januari 2022

NDF Toolbox Diabetes & ramadan staat online

De ramadan valt dit jaar in het voorjaar. Voor mensen met diabetes is deze vastenmaand altijd een behoorlijke uitdaging. Door de veranderingen in deze periode kan het zijn dat zij ontregeld raken. Vandaar dat de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) een handige toolbox Diabetes & ramadan voor voedingsprofessionals heeft gemaakt. Hiermee kunnen ze in gesprek gaan met hun diabetespatiënten die willen meedoen met de ramadan.

NDF Toolbox Diabetes & ramadan staat online

Zo staat er onder andere in te lezen dat bij het kiezen van de juiste voedingsmiddelen, light-/zero frisdranken de voorkeur verdienen boven gesuikerde varianten of vruchtensappen.  

Ook het Diabetesfonds geeft dit zelfde advies: bron Diabetesfonds

Kies voor gezond

Tijdens de ramadan eet men vaak veel zoete producten. Als je diabetes hebt zijn dit soort producten niet zo gezond, want daar gaat je bloedsuiker snel van omhoog.

Kies het liefst voor:

  • Producten zonder (veel) suiker en met veel gezonde voedingsvezels.
  • Volkorenproducten zoals volkorenbrood of zilvervliesrijst in plaats van wit (zoet)brood, croissants of witte rijst.
  • Vers fruit in plaats van gedroogd fruit.
  • Dranken zonder suiker zoals water, koffie en thee in plaats van vruchtensap of frisdrank. Wil je toch een glaasje frisdrank drinken? Kies dan voor een light of zero variant.

 

NDF Toolbox Diabetes & ramadan

De toolbox is een samenwerking van de NDF, de Jan van Ooijenstichting en Amsterdam UMC, locatie VUmc. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door maatschappelijke partner Sanofi en ZonMw.