menu

Kenniscentrum Zoetstoffen

21 juni 2019

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) publiceert handboek additieven

Het recent verschenen 'Handboek additieven voor levensmiddelenfabrikanten' van de NVWA bevat achtergrondinformatie en richtlijnen voor levensmiddelenfabrikanten over het toevoegen van additieven en E-nummers aan levensmiddelen. Zoetstoffen vallen ook onder de additieven.

bron: NVWA, 18/06/29
Hoewel additieven nog wel eens negatief in het nieuws komen, zijn toegelaten additieven veilige toevoegingen. Alle levensmiddelenadditieven, die op dit moment zijn toegelaten, zijn eerst beoordeeld door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit of haar voorganger, het Wetenschappelijk Comité voor de menselijke voeding van de Europese Unie. Toegelaten levensmiddelenadditieven zijn opgenomen in lijsten van de Europese Unie en hebben een E-nummer. 

Het handboek is opgesteld als hulpmiddel voor bedrijven om te voldoen aan de wetgeving die geldt voor levensmiddelenadditieven. Hoewel geprobeerd is een zo uitgebreid mogelijk overzicht te maken, kan het altijd zijn dat voor individuele situatie specifieke regels gelden. Het is raadzaam om daarom actuele wetgeving er op na te slaan en rekening te houden met komende wijzigingen. Neem bij twijfel contact op met een branchevereniging of een adviesbureau. 

Het Handboek additieven voor levensmiddelenfabrikanten is te vinden op de site van de NVWA.