menu

Kenniscentrum Zoetstoffen

19 maart 2022

Nieuw onderzoek: Light-/zero dranken ondersteunen vermindering van lichaamsgewicht

De onderzoekers van de Universiteit van Toronto, Sievenpiper et al., stelden in hun onderzoek de volgende vraag: Hoeveel invloed hebben calorievrije dranken op het lichaamsgewicht? Als methode gebruikten zij een systematische review en meta-analyse over 17 wetenschappelijke onderzoeken die hetzelfde onderwerp hebben bestudeerd.

Conclusie van het onderzoek

'Light-/zero dranken kunnen op middellange termijn een goed alternatief zijn voor water als vervangingsstrategie bij volwassenen met overgewicht of obesitas die risico lopen op diabetes of deze hebben'. Als je op gezond gewicht wilt komen en blijven, dan geniet het drinken van water de voorkeur. Maar deze overstap is niet voor iedereen meteen in één keer te maken. Light-/zero dranken blijken uit dit onderzoek een goede tussenstap te kunnen zijn.

Het onderzoek

Sievenpiper et al. (2022) bestudeerden in een systematische review en meta-analyse* 17 gerandomiseerde klinische onderzoeken met proefpersonen, waarbij werd onderzocht wat de effecten van het vervangen van met suiker gezoete dranken door light-/zero dranken of water waren in relatie tot een verminderd lichaamsgewicht, body mass index en percentage lichaamsvet.

* Eén onderzoek is niet genoeg om met zekerheid een algemene uitspraak te kunnen doen over een bepaald verband tussen voeding en gezondheid. Hoe overtuigend de resultaten van een onderzoek ook kunnen zijn, in de wetenschap moeten er meerdere vergelijkbare onderzoeken zijn uitgevoerd om met meer zekerheid een bepaald verband aan te tonen. Dat komt omdat de rol van toeval nooit helemaal uitgesloten kan worden. Daarom zijn in de voedingswetenschap meta-analyse en systematische reviews onmisbaar. Bij dit type onderzoek verzamelen onderzoekers vergelijkbare onderzoeken en analyseren die als geheel. Bron: Voedingscentrum

De reden voor de studie, gepubliceerd in JAMA Network Open, was dat er momenteel geen duidelijke richtlijnen zijn in de belangrijkste voedingsrichtlijnen over de rol van zoetstoffen gezoet met zoetstoffen en er zijn nog steeds zorgen over hun effecten op de cardiometabole gezondheid.

Sievenpiper et al. (2022) Association of Low- and No-Calorie Sweetened Beverages as a Replacement for Sugar-Sweetened Beverages With Body Weight and Cardiometabolic Risk. A Systematic Review and Meta-analysis

***

Meer weten over voedingswetenschap? Bekijk dan onze infographic.
.