menu
13 november 2020

Nieuwe NDF-Voedingsrichtlijn Diabetes neemt zoetstoffen wederom op in aanbevelingen

Net als in de vorige edities is ook in de nieuwe herziene NDF Voedingsrichtlijn Diabetes (2020) een rol voor zoetstoffen weggelegd. In deze wetenschappelijk onderbouwde richtlijn voor mensen met diabetes (type 1 en 2) is gebruik gemaakt van de meeste actuele informatie en inzichten. De samenstelling is in handen van een multidisciplinaire werkgroep met daarin voedingsdeskundigen, diëtisten en vertegenwoordigers van diabetespatiënten, zorgverleners en behandelaars.

Nieuwe NDF-Voedingsrichtlijn Diabetes neemt zoetstoffen wederom op in aanbevelingen

Hoe kunnen zoetstoffen helpen in de strijd tegen diabetes?

De NDF Voedingsrichtlijn Diabetes (2020) geeft aan dat laagcalorische zoetstoffen geen of bijna geen invloed hebben op de bloedsuikerspiegel. Bovendien kunnen zij de dagelijkse calorie-inname verminderen. Denk daarbij aan het vervangen van een drank gezoet met suiker door een light-/zero variant.

In het praktische advies van de richtlijn staat te lezen:

‘Stimuleer het drinken van water, koffie en thee zonder suiker of honing. Leg uit dat als deze dranken geen optie zijn, dat dranken gezoet met laagcalorische zoetstoffen de voorkeur hebben boven dranken die suiker bevatten. Bespreek de ADI (Aanvaardbare Dagelijkse Inname) van zoetstoffen en het feit dat zuren in frisdranken (ook in light frisdranken) nadelige effecten op het gebit hebben.’

Zoetstoffen & kinderen

De richtlijn geeft verder aan dat kinderen – met of zonder diabetes - producten met zoetstoffen veilig kunnen gebruiken. Wel moet er rekening worden gehouden met de ADI. Deze wordt berekend aan de hand van gewicht en is daardoor voor kinderen lager dan voor volwassenen.

Zoetstoffen & zwangerschap

Over zwangerschap en het gebruik van zoetstoffen is de richtlijn ook helder. Producten met zoetstoffen zijn veilig voor hen die zwanger zijn. Uiteraard moet ook daarbij worden gelet op de maximale waarden van de ADI. ‘Zoetstoffen zijn niet schadelijk voor het ongeboren kind, maar water is de beste dorstlesser’, concludeert de richtlijn.

Wetenschappelijke studies

De Richtlijn is evidence based. Dat wil zeggen dat er gebruik is gemaakt van de laatste stand van de wetenschappelijke literatuur. Naast een zeer uitgebreide lijst met referenties, worden studies ook bij de desbetreffende hoofdstukken nader toegelicht. De uitleg over zoetstoffen is te vinden op pagina 33-34.

NDF Voedingsrichtlijn Diabetes (2020)