menu

Kenniscentrum Zoetstoffen

2 april 2019

Oeuvreprijs voor professor Martijn Katan

De vijfjaarlijkse oeuvreprijs van de Nationale Academie voor Voedingswetenschappen (NAV) is eind maart uitgereikt aan professor Martijn Katan. Hij kreeg deze prijs voor de invloed die zijn omvangrijke werk op de voedingswetenschap heeft gehad. Zo heeft hij onder andere baanbrekend werk op het gebied van vetzuren verricht en heeft hij de Mendilian Randomization methode in het voedingsonderzoek geintroduceerd.

Professor Katan heeft de prettige eigenschap om voedingswetenschap op een 'simpele' manier te communiceren naar het publiek. Zijn heldere formuleringen zijn voor de leek zeer begrijpelijk. Via zijn Facebook-pagina weet hij veel mensen te binden door de simpele uitleg die ze over voeding krijgen. Veel mensen volgen zijn facebook account om 'uitleg te krijgen, het gwoon te snappen’ en ook zijn boekjes zijn op zeer toegankelijke wijze geschreven. De NAV dankt Prof Katan met deze oeuvre prijs voor zijn overtuigende bijdrage aan het groot maken van de voedingswetenschappen in Nederland.

In 2011 deed hij onderzoek naar het gebruik van light- en gewone frisdranken onder kinderen. NRC.nl vatte de conclusies als volgt samen: ‘Eén kilo.” Korter kan voedingsonderzoeker Martijn Katan het niet samenvatten. Nederlandse kinderen die het dagelijks suikerhoudend frisdrankje waar ze aan gewend zijn niet meer krijgen, zijn na anderhalf jaar één kilo lichter dan leeftijdgenoten die het wel blijven drinken.'

In dit filmpje vertelt hij erover:

bron: A Trial of Sugar-free or Sugar-Sweetened Beverages and Body Weight in Children, Janne C. de Ruyter, M.Sc., Margreet R. Olthof, Ph.D., Jacob C. Seidell, Ph.D., Martijn B. Katan, Ph.D.