menu
17 juni 2024

Onderzocht: Krijg je van het eten of drinken van iets zoets, meer zin in zoet?

Verschillende mensen denken dat als ze iets zoets eten of drinken, dat ze dan meer zin in zoet krijgen. Dat zou zowel bij voeding met suiker als met zoetstoffen zijn. Onderzoekers hebben in een nieuwe studie gekeken of daar bewijs voor is.
Conclusie: het geheel aan bewijs laat niet zien dat het eten of drinken van iets zoets de voorkeur voor zoet stimuleert.

Onderzocht: Krijg je van het eten of drinken van iets zoets, meer zin in zoet?

Waar gaat het onderzoek over?

Een algemeen advies is om niet teveel suiker binnen te krijgen. Te veel suiker kan namelijk tot overgewicht en daaraan gerelateerde gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2 leiden. Het kan lastig zijn om dat advies op te volgen, omdat aan veel voedingsmiddelen die lekker smaken (veel) suiker is toegevoegd. Een makkelijke manier kan zijn om te kiezen voor voedingsmiddelen waarvan de suiker (deels) vervangen is door zoetstoffen. De aangename zoete smaak blijft dan behouden, maar je krijgt er minder suiker en calorieën mee binnen.

Nu hebben verschillende mensen de overtuiging dat het gebruik van iets zoets (zowel zoetstoffen als suiker) de voorkeur voor zoet stimuleert. Als dat zo is, zal het vervangen van suiker door zoetstoffen niet zo effectief zijn. Zoetstoffen zouden dan immers ook de voorkeur voor zoete voedingsmiddelen stimuleren, waaronder die met suiker (lees calorieën). Onderzoekers zijn daarvoor de wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp ingedoken en hebben het bewijs op een rij gezet [1].

Wat hebben de onderzoekers gedaan?

De onderzoekers waren twee voedingswetenschappers met expertise op het gebied van smaakwaarneming en de invloed ervan op het eetgedrag. Ze hebben gekeken naar wat systematic reviews en recentere studies laten zien op het gebied van het gebruik van zoet en de relatie met de voorkeur voor zoet. Wordt die gevonden of niet? Tevens hebben ze gekeken of er verschillen zijn tussen zoetstoffen en suiker.

Welke resultaten zijn er gevonden?

  • Drie systematic reviews kwamen tot dezelfde conclusie dat de relatie tussen het gebruik van zoet en de stimulering van de voorkeur voor zoet twijfelachtig is. Met name op de korte termijn wordt eerder een verminderde voorkeur voor zoet gevonden.
  • Ook recente studies laten overwegend geen bewijs zien dat het gebruik van zoet de voorkeur voor zoet stimuleert. Ook hier werd op de korte termijn eerder een verminderde voorkeur voor zoet gevonden.
  • De meeste studies laten zien dat zoetstoffen en suiker vergelijkbare effecten hebben op de voorkeur voor zoet.

Conclusie

De onderzoekers concluderen dat het geheel aan bewijs niet laat zien dat het gebruik van iets zoets de voorkeur voor zoet stimuleert. Dat geldt zowel voor volwassenen en kinderen en voor zoetstoffen en suiker.

Referentie

[1] Mela DJ, Risso D. Does sweetness exposure drive 'sweet tooth'? Br J Nutr. 2024 Feb 26:1-11.

M​​​​​​​eer weten?

We hebben deze studie uitgewerkt en opgenomen in onze wetenschapsbibliotheek​​​​​​​.