menu

Actueel

20 maart 2021

Extra aandacht voor onze tanden

Extra aandacht voor onze tanden

Vandaag wordt er wereldwijd stilgestaan bij onze mondgezondheid. En dat is niet voor niets. Meer dan 530 miljoen kinderen lijden aan tandbederf in hun melkgebit en 3,5 miljard mensen wereldwijd hebben te maken met enige vorm van mondziekten. Dit kan leiden tot pijn, infectie en verlies van tanden. (1) Welke rol spelen zoetstoffen bij onze mondgezondheid?

Lees verder

18 maart 2021

Podcast: Voeding bij prikkelbare darmsyndroom

Podcast: Voeding bij prikkelbare darmsyndroom

Veel Nederlanders hebben last van het prikkelbare darmsyndroom. Dat kan zich uiten in diarree of juist verstopping, buikpijn en ook winderigheid. In de podcastserie Gezond Gesprek vertelt Ben Witteman, maag-darm-leverarts en onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen, wat je zélf kunt doen aan een prikkelbare darm, bijvoorbeeld door anders te eten. Ook de zoetstoffengroep polyolen komen voorbij.

Lees verder

4 maart 2021

Wereld Obesitas Dag '21

Wereld Obesitas Dag

Vandaag is het Wereld Obesitas Dag. Meer dan 800 miljoen mensen over de hele wereld hebben te maken met fors overgewicht, obesitas. Zij lopen een groter risico op chronische ziekten, zoals diabetes type 2, hartaandoeningen en sommige soorten kanker. Bovendien is de kans op ziekenhuisopname na een positieve test voor COVID-19 twee keer zo hoog dan bij mensen zonder overgewicht. (1) Een goed moment om stil te staan bij dit wereldwijde probleem.

Lees verder

4 februari 2021

Wereldkankerdag 2021

Wereldkankerdag 2021

Vandaag is het Wereldkankerdag. Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Niet alleen worden preventie en behandelingen aangemoedigd, er wordt ook stilgestaan bij mensen met kanker en hun naasten of nabestaanden.

Lees verder

7 januari 2021

'Stevia' op het etiket: wat mag wel en wat niet

De zoetstof steviolglycosiden is sinds 2011 toegestaan op de Europese markt. Deze zoetstof wordt gehaald uit het extract van de steviaplant en is daarmee van natuurlijke oorsprong. De consument waardeert deze eigenschap. Echter, een fabrikant mag niet zomaar alles op het etiket zetten. Daar zijn regels voor vastgesteld. Wat mag wel en wat mag niet als het om de zoetstof steviolglycosiden gaat?

Lees verder