Actueel
17 november 2022
De Europese Commissie heeft opdracht gegeven aan de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) om alle levensmiddelen die voor 2009 zijn goedgekeurd, opnieuw te beoordelen (1). Neohesperidine DC maakt deel uit van deze herevaluatie. De EFSA heeft het beschikbare bewijsmateriaal beoordeeld en geconcludeerd dat er geen veiligheidsrisico bestaat bij het gebruik van Neohesperidine DC als voedseladditief (2).
Lees verder14 november 2022
Het is vandaag Wereld Diabetes Dag. Er zijn meer dan 530 miljoen mensen wereldwijd met diabetes en vele andere miljoenen lopen het risico om dit te krijgen. Met toegang tot goede informatie over diabetes - zowel voor de patiënt als de zorgverlener - kunnen mensen met diabetes hun aandoening beter beheersen en neemt het risico op ernstige gezondheidscomplicaties af. Dat is het thema van deze Wereld Diabetes Dag.
Lees verder31 oktober 2022
In september hebben drie sportverenigingen meegedaan aan de Suikercompetitie van frisdrankenleverancier Vrumona. In het assortiment van het clubhuis waren die maand alleen light-/zero frisdranken of dranken met heel weinig calorieën te koop. In een glas 'gewone' frisdrank zitten ongeveer 6 suikerklontjes. In een light-/zero frisdrank nagenoeg niets. Wat leverde deze Suikercompetitie bij de drie clubs op?
Lees verder29 oktober 2022
Aflevering Zoetstoffen. Sportdiëtist Esther van Etten en diëtist en voedingswetenschapper Anneke Palsma praten je in drie kwartier helemaal bij over zoetstoffen. Alle misverstanden komen voorbij. En niet met de bedoeling om je over te halen om zoetstoffen te gebruiken, maar gewoon om je te vertellen hoe het zit. Dan kan iedereen zelf kiezen.
Lees verder16 oktober 2022
Regelmatig verschijnen er nieuwe studies over zoetstoffen. Zo onderzochten wetenschappers verbonden aan een aantal Amerikaanse universiteiten recent wat het effect van zoetstoffen op het eetgedrag van ratten was. Tevens waren zij benieuwd of het consumeren van zoetstoffen op jonge leeftijd zou leiden tot bijvoorbeeld blijvende veranderingen in de glucosehuishouding of het darmmicrobioom. Wij ontrafelden deze studie.
Lees verder