menu
15 maart 2023

Statiegeld op blikjes per 1 april 2023

Voor kleine en grote plastic flessen betalen we al statiegeld. Daar komen vanaf 1 april ook blikjes van dranken bij. Per blikje is dit € 0,15. Dit alles om het zwerfafval in Nederland terug te dringen en om het blik gemakkelijker te reclyclen voor nieuwe blikjes. Het doel is om vanaf 2024 jaarlijks 90% van alle blikjes die in Nederland worden verkocht, in te zamelen. 

Statiegeld op blikjes per 1 april 2023

Op welke blikjes zit statiegeld? 

Het gaat uitsluitend om blikjes waarin drank zit, zowel met- als zonder alcohol. Denk daarbij aan blikjes bier, wijn of mixdrankjes, maar ook die met frisdrank, water, melk en sappen. Alles wat je direct vanuit het blik kunt drinken. Dus geen blikjes met bijvoorbeeld limonadesiroop, soepen of gecondenseerde melk. Ook zit er geen statiegeld op (conserven)blikjes voor niet-vloeistoffen, zoals knakworsten en groente. Weet je niet zeker of er op jouw blikje statiegeld zit, kijk dan of het statiegeldlogo erop staat. Het is belangrijk dat je je blikje niet indeukt, anders kan de barcode op het blikje niet goed worden uitgelezen.

Waar kun je je statiegeldblikje kwijt?

Het statiegeldsysteem van de blikjes is in de meeste gevallen dezelfde als dat voor de plastic flesjes en flessen. Neem ze dus mee naar de supermarkt of bemande tankstations langs de snelweg. Blikjes en flesjes mogen bij elkaar worden ingezameld. Ook zijn er nog duizenden innamepunten waar de blikjes gedoneerd kunnen worden. Zoals op je sportvereniging of voor een goed doel. Als je je blikje (of flesje) daar doneert, dan krijgt de sportvereniging of het goede doel € 0,15 per blikje of flesje. 

Meer over statiegeld op blik?

Kijk dan op de website van Statiegeld Nederland.