menu

Kenniscentrum Zoetstoffen

7 januari 2021

'Stevia' op het etiket: wat mag wel en wat niet

De zoetstof steviolglycosiden is sinds 2011 toegestaan op de Europese markt. Deze zoetstof wordt gehaald uit het extract van de steviaplant en is daarmee van natuurlijke oorsprong. De consument waardeert deze eigenschap. Echter, een fabrikant mag niet zomaar alles op het etiket zetten. Daar zijn regels voor vastgesteld. Wat mag wel en wat mag niet als het om de zoetstof steviolglycosiden gaat?

Regels voor het etiket

  • Op het etiket mag een steviaplantje of het blad van de plant worden afgebeeld, maar alleen als er vlakbij staat dat het om steviolglycosiden of een zoetstof gaat. 
  • Omdat alleen het extract van de steviaplant (steviolglycosiden) is toegelaten op de Europese markt en niet de hele plant zelf, is het niet toegestaan om 'met stevia' op het etiket te vermelden. Wel is het goed als er 'met stevia-extract' of 'met het extract van stevia' op staat.

Europese wetgeving

Wat er precies op een etiket mag of moet staan, is vastgelegd in de Europese Wet Voedselinformatie (Europese Verordening 1169/2011). Deze wet geldt voor alle levensmiddelen die in Nederland worden verkocht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit let erop dat fabrikanten zich aan deze regels houden. Het Handboek Etikettering van levensmiddelen geeft verdere uitleg. 

Meer informatie over steviolglycosiden

Steviolglycosiden (E960)

Infographic Steviolglycosiden