menu
9 augustus 2021

Uitkomsten gebruik light-/zero frisdranken in Nationale Frisse Dranken Onderzoek 2021

Wat vinden Nederlanders van frisse dranken en hoe, waar en wanneer gebruiken ze deze? Het Nationale Frisse Dranken Onderzoek 2021 geeft antwoord op deze vragen. Uiteraard komen light-/zero frisdranken ook voorbij.

Uitkomsten gebruik light-/zero frisdranken in Nationale Frisse Dranken Onderzoek 2021

Onder frisse dranken verstaan we kort gezegd alle dranken zonder alcohol. Gewone frisdrank, light-/zero varianten, vruchtensappen, mineraalwaters (met of zonder een smaakje), limonadesiroop en energiedranken. In het onderzoek zijn koffie, thee en zuiveldranken buiten beschouwing gelaten.

Wat vinden Nederlanders van light-/zero dranken?

Een greep:

  • Light-/zero frisdranken vooral worden gedronken omdat er minder calorieën en suiker in zitten.
  • Bijna de helft van de light-/zero gebruikers vindt dat het aanbod gegroeid is.
  • Ook komt uit het onderzoek naar voren dat frisdrankgebruikers in het algemeen meer letten op de hoeveelheid suiker in het gekozen product. Een derde let hier meer op dan een jaar geleden. 
  • Het zijn vooral de oudere generaties - Babyboomers (60-75 jaar) en Generatie X (40-59 jaar) die meer light-/zero frisdranken drinken dan de jongere generaties.
  • Generatie Z (14-24 jaar) drinkt tegenwoordig vaker light-/zero frisdrank omdat ze dit in huis hebben. 
  • Vrouwen drinken vaker light-/zero frisdrank omdat ze dit lekkerder en gezonder vinden dan mannen. 

Voor een volledig overzicht verwijzen we graag naar het onderzoeksrapport van Ruigrok Netpanel die het onderzoek in opdracht van de Vereniging Frisdranken, Waters en Sappen heeft uitgevoerd.