menu
8 mei 2017

Veiligheid van zoetstof sucralose opnieuw bevestigd

De veiligheid van de zoetstof sucralose, die onder andere wordt toegevoegd aan light frisdranken en tafelzoetjes, is wederom door de Europese Voedselautoriteit, EFSA (European Food Safety Authority) bevestigd .

De Europese Commissie heeft de EFSA begin 2016 opdracht gegeven de veiligheid van sucralose opnieuw te bekijken. Zij deed dit naar aanleiding van een publicatie Soffretti et al. (2016)[1] , waarin het gebruik van sucralose in verband werd gebracht met kanker. De experts van de Europese Voedselautoriteit stellen in hun rapport dat de gebruikte onderzoeksmethode en de daaruit voortkomende gegevens onvoldoende basis geven om een dergelijk conclusie te trekken.

De International Sweeteners Organization, een door de Europese Commissie en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkende non-profit organisatie, verwelkomt het oordeel van de EFSA dat sucralose veilig is en geen kanker veroorzaakt[2]. Zij stellen dat deze wetenschappelijke opinie van de EFSA geheel overeenkomt met het mondiale wetenschappelijke standpunt dat sucralose veilig te gebruiken is. Ook het gezamenlijke Expert Comité van Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) zijn het erover eens dat sucralose veilig is.

Volledige publicatie EFSA: Statement on the validity of the conclusions of a mouse carcinogenicity study on sucralose (E 955) performed by the Ramazzini Institute

Mei 2017

 

 


[1] http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10773525.2015.1106075?journalCode=yjoh20

[2] http://www.sweeteners.org/category/32/news/236/efsa-reaffirms-sucralose-safety-dismissing-allegations-of-the-ramazzini-institute