menu
11 september 2023

Voedselkeuzelogo Nutri-Score in 2024 op producten

Een aantal landen om ons heen werken er al mee. In Nederland komen we het op sommige producten tegen. De Nutri-Score. Vanaf 1 januari 2024 wordt dit voedselkeuzelogo overal in Nederland ingevoerd. Wat is het?

Voedselkeuzelogo Nutri-Score in 2024 op producten

Wat is Nutri-Score?

Nutri-Score helpt je te kiezen voor het product met een betere samenstelling. Dat is vooral handig bij producten die niet in de Schijf van Vijf staan. Zoals sauzen, frisdranken, koeken, pizza’s en snacks. De score laat zien of het product een betere keuze is in vergelijking met dezelfde soort producten. Je vergelijkt dus ontbijtkoek met ontbijtkoek en niet ontbijtkoek met saus. Producten met een donkergroene A hebben een betere samenstelling dan dezelfde soort producten met een donkeroranje E. Een groene A of B wil dus niet meteen zeggen dat het product gezond is, maar dat het in vergelijking met dezelfde soort producten de betere keuze is.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakte er een handige infographic over.

In het voorbeeld is gebruik gemaakt van ontbijtkoek. Met suiker, met minder suiker en zonder suiker. De daarbijbehorende Nutri-Score verandert door de samenstelling van het product. Nutri-Score zegt niets over de gezondheid van een product, maar geeft wel aan wat een betere keuze is in deze productgroep. Zoals in dit voorbeeld in de productgroep 'ontbijtkoek'. Een betere keuze is bijvoorbeeld een product dat uit minder verzadigd vet bestaat, minder zout heeft of waarin minder suiker zit.