menu

Kenniscentrum Zoetstoffen

20 juni 2017

Wat zegt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds over zoetstoffen?

Ook bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds komen vragen over de veiligheid van zoetstoffen binnen. In het juni-nummer van hun Nieuwsbrief Samen Gezonder Leven heeft het Fonds een lezersvraag opgenomen.

bron: Wereld Kanker Onderzoek Fonds - Samen gezonder leven | nummer 89 | juni 2017

Lezersvraag

Ik wil minder suiker gebruiken en neem nu vaak zoetstoffen in mijn koffie. Kunnen deze zoetstoffen het risico op kanker verhogen? 

Antwoord Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Nee, er is geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat kunstmatige zoetstoffen, in de mate waarin wij die binnen kunnen krijgen via onze voeding, het risico op kanker verhogen. Zelfs als u zoetjes in koffie en thee doet en alleen producten met zoetstoffen gebruikt, krijgt u bij een gevarieerde voeding niet te veel zoetstoffen binnen. Alleen in hoge doseringen, die we niet via onze voeding binnen kunnen krijgen, kunnen deze zoetstoffen kankerverwekkend zijn. Zoetstoffen bevatten geen of nauwelijks calorieën en kunnen daarom helpen een gezond gewicht te behouden.

Een bekende zoetstof die veelvuldig negatief in het nieuws is geweest, is aspartaam. Hiervan wordt beweerd dat het de kans op kanker vergroot. Ook hierbij geldt dat wanneer we producten met aspartaam in normale hoeveelheden consumeren, er geen gevaar voor de gezondheid is. Zo zouden we per dag 40 mg per kg lichaamsgewicht mogen binnenkrijgen. Voor iemand van 70 kg zou dat bijna 5 liter light frisdrank per dag inhouden!

Meer informatie over zoetstoffen op de website van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

***

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief van het Kenniscentrum Zoetstoffen!