menu
14 november 2023

Wereld Diabetes Dag 2023

Sinds 1991 is het op 14 november Wereld Diabetes Dag. De Werelgezondheidsorganisatie (WHO) heeft deze dag in het leven geroepen, omdat men zich steeds meer zorgen maakte over het toenemende aantal mensen met diabetes. In het hele land zijn activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor diabetes.

Wereld Diabetes Dag 2023

Wat hebben zoetstoffen met diabetes te maken?

Koolhydraten (niet alleen in zoete dingen, zoals suiker en fruit, maar ook in brood, aardappelen, rijst en pasta) zorgen ervoor dat het bloedsuikergehalte in je lichaam stijgt omdat er glucose wordt aanmaakt. Deze glucose komt in het bloed terecht (bloedglucose of bloedsuiker) en wordt op die manier naar de lichaamsweefsels gebracht. De cellen gebruiken de glucose vervolgens als energie. Door het gebrek aan insuline of de ongevoeligheid voor insuline wordt bij diabetespatiënten de glucose niet of onvoldoende opgenomen in de cellen en blijft het bloedsuikergehalte te hoog. Daarom moeten diabetespatiënten goed opletten op wat zij eten. Het eten van suiker mag wel, maar slechts in kleine hoeveelheden.

Het gebruik van producten met zoetstoffen kan dit iets makkelijker maken. Denk daarbij aan light-/zero frisdranken of een zoetje in de koffie of thee. In deze producten zitten zoetstoffen en die verhogen de bloedsuikerspiegel niet. Lees er meer over op de website van het Diabetesfonds.