menu
14 mei 2019

Wereld Kanker Onderzoek Fonds zet aantal suikerklontjes op een rij

De mens heeft een aangeboren voorliefde voor zoet. Dat begint al bij de moedermelk die zoet van smaak is. Teveel suiker, echter, is niet goed voor de gezondheid. En daar krijgen we soms ongemerkt wel teveel van binnen.

Wereld Kanker Onderzoek Fonds zet aantal suikerklontjes op een rij

Volgens het advies in de richtlijnen van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) mag een volwassen vrouw maximaal 12,5 suikerklontjes aan vrije suikers* gebruiken en een volwassen man 15. Op de website van het Diabetes Fonds kunnen we lezen dat we deze richtlijnen in Nederland niet helemaal naleven. We gebruiken ongeveer 17 suikerklontjes aan vrije suikers op een dag. Dat is omgerekend 25 kilo per jaar! Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zette de hoeveelheden suikerklontjes in dranken op een rij om ons een idee te geven hoeveel klontjes je ongemerkt binnenkrijgt:

0 suikerklontjes
Het beste kun je water, koffie en thee zonder suiker drinken. Light frisdranken bevatten nauwelijks tot geen calorieën en zijn daarom een betere optie dan suikerhoudende dranken.

5 - 7 suikerklontjes
In een glas ijsthee en cola zitten behoorlijk wat suikerklontjes. Ook sinaasappelsap bevat veel suiker. Met een glas ijsthee krijg je 5 suikerklontjes binnen, dat zijn ongeveer 80 kilocalorieën en komt overeen met 8 minuten joggen. Een glas verse sinaasappelsap of cola bevat 6,5 suikerklontjes (ongeveer 104 kilocalorieën), waarvoor je ter compensatie 17 minuten lang de vloer zou moeten schrobben.

7 - 10 suikerklontjes
Met een glas appelsap of energydrank (beide 7 klontjes) krijg je nog meer suikers binnen. Een beker chocolademelk geeft zelfs 7,5 suikerklontjes. Om die calorieën weer ongedaan te maken, moet je meer dan een half uur lang stofzuigen.

>10 suikerklontjes
Een glas druivensap spant de kroon, daar zitten 10 suikerklontjes (160 kilocalorieën), om dit te verbranden zou je 21 minuten lang moeten wandelen. 

 

*vrije suikers zijn alle suikers die fabrikanten aan hun producten toevoegen én de suikers die van nature in de producten voorkomen. Denk daarbij aan honing of vruchtensappen.