menu

Kenniscentrum Zoetstoffen

4 maart 2021

Wereld Obesitas Dag '21

Vandaag is het Wereld Obesitas Dag. Meer dan 800 miljoen mensen over de hele wereld hebben te maken met fors overgewicht, obesitas. Zij lopen een groter risico op chronische ziekten, zoals diabetes type 2, hartaandoeningen en sommige soorten kanker. Bovendien is de kans op ziekenhuisopname na een positieve test voor COVID-19 twee keer zo hoog dan bij mensen zonder overgewicht. (1) Een goed moment om stil te staan bij dit wereldwijde probleem.

Door de pandemie is de aanpak van de vele en complexe oorzaken van obesitas, inclusief over- en ondervoeding, des te urgenter geworden. Diëten zijn ook beïnvloed door de maatregelen voor lockdown, zelfisolatie en quarantaine. Hoewel er niet één enkele oorzaak of oplossing is voor de zwaarlijvigheidscrisis, is het van belang om een zo gezond mogelijke voedingsomgeving te creëren. De consument moet eenvoudig fruit en groenten, volkorenproducten, eiwitrijk voedsel zoals vis, gevogelte, eieren, peulvruchten en noten, magere zuivelproducten en voedsel en dranken met een laag suiker-, vet- en zoutgehalte kunnen kopen. Als onderdeel van een dergelijke gezondere levensstijl kunnen laagcalorische zoetstoffen worden gebruikt om de suikerinname te verlagen terwijl de zoete smaak behouden blijft, maar dan wel met minder of geen calorieën. Het vervangen van toegevoegde suikers door laagcalorische zoetstoffen kan helpen om de calorie-inname te verminderen en om bij te dragen aan het bereiken of het behoud van een gezond gewicht. (2,3)

bronnen

(1) Wereld Obesitas Dag 2021. Obesitas Fact Sheet. https://www.worldobesityday.org/assets/downloads/Obesity_Fact_Sheet.pdf

(2) Ashwell M, Gibson S, Bellisle F, et al. Deskundige consensus over caloriearme zoetstoffen: feiten, hiaten in onderzoek en voorgestelde maatregelen. Nutr Res Rev.2020; 33 (1): 145-154. [E-publicatie voorafgaand aan druk].

(3) Rogers PJ, Appleton KM. De effecten van caloriearme zoetstoffen op energie-inname en lichaamsgewicht: een systematische review en meta-analyses van aanhoudende interventiestudies. Int J Obes 2020. https://doi.org/10.1038/s41366-020-00704-2