menu

Kenniscentrum Zoetstoffen

14 januari 2016

Zoetstoffen opgenomen in nieuwe Amerikaanse voedingsrichtlijnen

De nieuwe US Dietary Guidelines for Americans (vergelijkbaar met Richtlijnen goede voeding in Nederland) verlagen de maximale consumptie voor toegevoegde suikers en bevestigen dat laagcalorische zoetstoffen veilig zijn.

De Amerikaanse voedingsrichtlijnen worden elke vijf jaar herzien. Afgelopen december is de editie 2015-2020 verschenen, deze vestigt onder meer de aandacht op het belang van een lagere consumptie van toegevoegde suikers. Zo is de oorspronkelijke limiet van 25% van de totale energie-inname teruggebracht naar 10% van de totale energie-inname, wat in lijn is met het advies van de WHO.

Ook laagcalorische zoetstoffen komen in de Amerikaanse voedingsrichtlijnen aan bod, met de vermelding dat de zoetstoffen goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) veilig zijn voor de algemene bevolking. Merk op dat aspartaam, dat niet was opgenomen in de vorige aanbevelingen, nu wel duidelijk wordt vermeld.

De tekst benadrukt verder dat de FDA heeft vastgesteld dat de geschatte dagelijkse inname voor sacharine, aspartaam, acesulfaam-K en sucralose de aanvaardbare dagelijkse inname niet overschrijdt, zelfs niet bij grootverbruikers van deze zoetstoffen.

Bron: US Dietary Guidelines for Americans 2015-2020