menu

De organisatie

Het Kenniscentrum Zoetstoffen geeft voedingsprofessionals en consumenten wetenschappelijk onderbouwde informatie over zoetstoffen. Hiermee draagt het Kenniscentrum Zoetstoffen bij om misverstanden over zoetstoffen te verklaren. Met de website, berichten via social media, infographics en heldere antwoorden op vragen is het Kenniscentrum Zoetstoffen voortdurend bezig om informatie over zoetstoffen beter toegankelijk te maken. De richtlijnen van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) en de Nederlandse Gezondheidsraad zijn hierbij leidend. Andere belangrijke bronnen van informatie zijn het Voedingscentrum, RIVM, het Diabetesfonds en de Nederlandse Diabetes Federatie.

Expertpanel en team van diëtisten

Aan het Kenniscentrum Zoetstoffen is een wetenschappelijk expertpanel en een team van diëtisten toegevoegd. Om de onafhankelijkheid van de site te waarborgen is de tekst van zoetstoffen.nl geverifieerd door Dr. Henk F.J. Hendriks. Verder zijn er diverse experts aan het platform verbonden om de inhoud te waarborgen en om vragen van bezoekers van de website zo helder mogelijk te beantwoorden.

Informatie-uitwisseling & samenwerking

  • Het Kenniscentrum Zoetstoffen is regelmatig aanwezig op activiteiten van Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN), Nederlandse Vereniging voor Diëtisten (NVD), Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN) en het gezamenlijk initiatief van VoedingNL (= Network For Food Experts (NVVL), DCN, NVD, Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV) en Alliantie Voeding in de Zorg).
  • Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN), studie Voeding & Diëtetiek: bieden van praktijkopdrachten aan vierdejaars studenten Voeding en Diëtetiek. Inclusief begeleiding.
  • Studieverenigingen: Di-Et-Tri (Wageningen Universiteit, studie Voeding & Gezondheid) en VeDi (Hanzehogeschool Groningen), studie Voeding & Diëtetiek) en NOPFY (Hogeschool Arnhem & Nijmegen, HAN). Verzorgen van presentaties en het verschaffen van informatie over zoetstoffen.

Initiatief van

Het Kenniscentrum Zoetstoffen (KCZ) is een initiatief van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) en de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie (VBZ).

Nieuwsbrief & social media

De maandelijkse nieuwsbrief geeft zowel professionele voedingsdeskundigen als consumenten actuele informatie over zoetstoffen. Het Kenniscentrum Zoetstoffen is ook op social media actief (Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn).