menu

Appelkaneelcake

Heerlijk na een fijne boswandeling weer thuis met een kop warme chocomel met een plak overheerlijke appelkaneelcake. En dit recept van diëtist Hilal Buyukbas mag er zeker zijn. Ze heeft suiker vervangen door een zoetstofproduct. En ook met een aantal andere ingrediënten heeft ze gezocht naar gezondere varianten. Al met al per plak cake een mooie caloriewinst. En heel leuk om te bakken!

Recept - Appelkaneelcake

Bereiding:

Meer nodig

 • Grote kom
 • Staafmixer
 • Spatel
 • Rechthoekige bakvorm 30 cm & roomboter om in te vetten

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet de bakvorm in met roomboter.
 2. Mix de eieren samen met Sukrin tot een luchtige massa. Ongeveer 5-7 minuten.
 3. Spatel de kwark door de eieren heen.
 4. Doe de olie, het meel, vanille, bakpoeder in een mengkom.
 5. Voeg dit aan het eiermengsel toe en roer het tot een glad geheel.
 6. Schil de appels en snijd twee ervan in kleine stukjes. Voeg de appels en kaneel toe aan het beslag.
 7. Schep het beslag in de bakvorm.
 8. Snijd de derde appel in dunne schijfjes. Leg die schijfjes appel dakpansgewijs op de cake. Strooi er nog wat extra kaneel overheen.
 9. Bak de cake in ongeveer 60-75 minuten goudbruin op 175 graden. Prik met een satéprikker in het midden van de cake. Komt de prikker er schoon en droog uit, dan is de cake gaar.
 10. Optionele topping: Steviala de frost of Sukrin Icing
 11. Laat de cake ongeveer 15-20 minuten afkoelen.
 12. Snijd de cake in 12 plakken voordat je 'm serveert.

Wat is er anders dan bij een gewone cake?

Hilal verving de volgende ingrediënten voor een gezondere variant. Suiker werd vervangen door de zoetstof erythritol (minder calorieën), roomboter door zonnebloemolie (beter voor het cholesterolgehalte), bloem door havermeel & amandelmeel (meer vezels, vult langer en zorgt voor een langzamere stijging van de bloedsuikerspiegel), volle kwark door magere kwark (minder verzadigd vet) en vanillesuiker door vanille extract (vanillesuiker valt ook onder de 'gewone' suikers). Al met al een gezondere variant dan een gewoon plakje cake. En ook al is deze gezonder, toch blijven plakjes cake iets lekkers voor af en toe bij de koffie of voor bij een speciale gelegenheid. Genieten maar!

Polyolen tellen niet mee bij koolhydraatberekening

Polyolen staan als koolhydraat op het etiket van voedingsmiddelen vermeld. Omdat ze niet door het lichaam worden opgenomen en onveranderd via de ontlasting het lichaam verlaten, zijn dit zogenaamde onverteerbare koolhydraten. Daarom tellen polyolen niet mee bij het rekenen met koolhydraten. Ze worden van het totaal aantal koolhydraten van het product afgetrokken. Dan hou je de netto koolhydraten over. Dit is belangrijk om te weten voor bijvoorbeeld mensen met diabetes die met koolhydraten rekenen. Als zij hun insulinedosering op de totaal vermelde hoeveelheid koolhydraten baseren, kan dit namelijk tot hypoglykemie leiden. [bron: Voedingsrichtlijn Diabetes 2020, Nederlandse Diabetes Federatie]. Doordat de polyolen - net als laagcalorische zoetstoffen - het bloedsuikergehalte niet of nauwelijks beïnvloeden, kunnen ze wel nuttig zijn voor diabetespatiënten. [bron: Diabetesfonds] 

Voedingswaarde Appelkaneel cake  

Berekend met Eetmeter - Voedingscentrum

 Per portie (80 gram)

Originele recept:

Variant met zoetstof:

Energie

 

 326 kcal

231 kcal

Vet

 • Waarvan verzadigd

16,6 g

 

10,4 g

16,3 g

 

2,2 g

Koolhydraten

 • Waarvan suikers
 • Polyolen

36,9 g

 

19,5 g

 

26,6 g à 13,7 g netto koolhydraten

 

 2,3 g

 

- 12,9 g

 

Vezels

1,7 g

2,6 g

Eiwit

6,2 g

5,9 g

Zout

0,3 g

0,2 g