menu

Kenniscentrum Zoetstoffen

Appelkaneelkoekjes met havermout

Een kopje koffie, een heerlijk koekje. Pure verwennerij!

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden

2. Meng bloem, havermout, zout, bakpoeder en kaneel in een kom

3. Snij de boter in stukjes en verkruimel deze met het mengsel

4. Scheid het ei

5. Meng het eigeel met de appelmoes en de vloeibare zoetstof

6. Kneed het appelmoesmengsel samen met het bloem/boter-mengsel tot een zachte deeg

7. Verdeel het deeg in 24 gelijke delen

8. Wrijf je handen in met bloem en maak van de delen eerst ballen ter grootte van een tafeltennisbal en druk ze vervolgens plat

9. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier

10. Bestrijk ze met het eiwit

11. Strooi nog wat extra havervlokken, vermengd met kaneel, over de koekjes

12. Bak de koekjes in ongeveer 12-14 minuten goudbruin

Geniet!

Vloeibare zoetstofproducten om mee te bakken zijn goed verkrijgbaar bij de supermarkt, gezondheidswinkels en drogisterijen. Ze zijn er op basis van stevia-extract, cyclamaat-sacharine (o.a. huismerk Kruidvat of van Natrena, Rio-Jumbo), sucralose (AH-huismerk). Veel bakplezier!

En nog even dit: stel dat je liever geen roomboter gebruikt, maar margarine, dan zit de winst niet echt in de hoeveelheid calorieën (102 kcal voor een roomboter koekje en 100,5 kcal voor een koekje met margarine), maar heb je vooral wat minder verzadigde vetten (3,9 gram voor het roomboter koekje tegenover 2,4 gram bij het koekje met margarine).

 

Voedingswaardenper koekje
Energie102 kcal
Vet
waarvan verzadigd vet
6,2 g
3,9 g
Koolhydraten
waarvan suiker
9,2 g
0,7 g
Vezels0,7 g
Eiwit1,9 g
Zout0,03 g