menu

Baklava

30% minder suiker, 30% minder vet. Vijf studenten van de opleiding Voeding en Diëtetiek bedachten een recept voor een iets minder calorierijke baklava. Door de aanpassingen in de receptuur smaakt deze baklava net iets anders dan traditionele baklava. Wel is deze net zo lekker, blijkt uit een onderzoek waarbij 30 mensen deze baklava hebben geproefd. Zeker het proberen waard!

Recept - Baklava

Bereiding:

 1. ontdooi het filodeeg door het één tot anderhalf uur buiten de koeling te leggen tussen vochtige doeken om uitdroging te voorkomen.
 2. verwarm de oven voor op 175 graden
 3. vet een bakplaat in met ongezouten roomboter
 4. hak de amandelen in kleine stukjes met behulp van een keukenmachine of handmatig met een mes.
 5. vijzel het sesamzaad even, maar maal het niet volledig tot poeder
 6. weeg de suiker af en meng de suiker met de amandelen, het sesamzaad en de kaneel in een kom
 7. smelt de ongezouten roomboter in een pannetje
 8. leg eerst één laagje filodeeg op de bakplaat besmeer dit dan met een laagje gesmolten boter en plaats hierop dan een tweede laagje filodeeg en weer gesmolten boter.
 9. breng hierop de helft van de vulling aan, houd de randen vrij zodat de randen dicht te plakken zijn met wat gesmolten boter.
 10. breng dan weer twee laagjes filodeeg besmeerd met gesmolten boter aan en hierop de rest van de vulling en sluit de baklava af met één laagje filodeeg bovenop, ook besmeerd met boter.
 11. plaats de baklava in de voorverwarmde oven voor ongeveer 20 minuten tot deze goudbruin is.
 12. laat de baklava vervolgens afkoelen.
   

Stappen voor de bereiding van de suikersiroop:

 1. breng 200 ml water aan de kook met 16 gram Canderel Green rietsuiker & stevia
 2. voeg na een paar minuten een eet theelepel rozenwater en een theelepel citroensap toe.
 3. voeg hierna 1 gram agar agar toe om de siroop te binden en laat dit 3 minuten mee koken.
 4. laat dit mengsel dan afkoelen, controleer of de siroop een goede consistentie en smaak heeft. zo nodig is het mengsel nog te verwarmen, verdunnen met water en op smaak te brengen
 5. verwarm de suikersiroop weer en verdeel de siroop warm over de baklava zodat deze doordrenkt wordt. Hierbij is het belangrijk dat het stuk baklava geplaatst wordt is een ‘bootje’ van aluminiumfolie zodat de suikersiroop in de baklava trekt en niet verloren gaat.
 6. pak de baklava in met aluminiumfolie en afdekfolie en laat dit siroop een aantal uur tot een dag intrekken.

Minder calorieën

Elk stukje bevat 128 calorieën. Dit is minder dan de traditionele baklava waarbij een stukje van dezelfde grootte 199 calorieën bevat. Natuurlijk blijft baklava een product gemaakt op basis van suiker en vet. Het advies is daarom om het echt als lekker tussendoortje voor af en toe te zien.