menu

Bosbessencake

Met deze overheerlijke bosbessencake schuift iedereen graag aan je keukentafel aan. Luchtig, bijzonder smaakvol en met minder calorieën dan zijn gesuikerde zusje. Diëtist Hilal Buyukbas dook voor ons de keuken in en maakte dit recept zonder toegevoegde suikers en met enkele andere slimme ingrediënten. Probeer m eens uit :-).

Recept - Bosbessencake

Bereiding:

Verder nodig:

  • Grote kom
  • Staafmixer
  • Rechthoekige bakvorm 30 cm & roomboter om in te vetten
  • Rasp
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet de bakvorm in met roomboter.
  2. Mix de eieren samen met Sukrin tot een luchtige massa. Ongeveer 5-7 minuten.⁠
  3. Spatel de kwark door de eieren heen.
  4. Doe de olie, het meel, vanille, bakpoeder, citroenrasp, citroensap in een mengkom.
  5. Voeg dit aan het eiermengsel toe en roer het tot een glad geheel.
  6. Spatel er als laatste de bessen doorheen. Tip: meng van te voren de bessen door een beetje bloem, dan blijven ze mooi verdeeld in het deeg zitten.
  7. Schep het beslag in de bakvorm.
  8. Bak de cake in ongeveer 45-60 minuten goudbruin op 175 graden. Prik met een satéprikker in het midden van de cake. Komt de prikker er schoon en droog uit, dan is de cake gaar.
  9. Optionele topping: Steviala de frost of Sukrin icing + 3 eetlepels citroensap.
  10. Laat de cake ongeveer 15-20 minuten afkoelen.
  11. Snijd de cake in 12 plakken voordat je ‘m serveert.

variant :-)

Deze cake is ook heerlijk met appel & kaneel. Vervang de bosbessen voor 3 middelgrote Elstar appelen en 1 afgestreken eetlepel kaneel (door elkaar mengen). De citroen (rasp & sap) worden in dit recept niet gebruikt en je zou eventueel ook de amandelmeel kunnen laten vervallen. 

Wat is er anders dan bij een gewone cake?

Hilal verving de volgende ingrediënten voor een gezondere variant. Suiker werd vervangen door de zoetstof erythritol (minder calorieën), roomboter door zonnebloemolie (beter voor het cholesterolgehalte), bloem door havermeel & amandelmeel (meer vezels, vult langer en zorgt voor een langzamere stijging van de bloedsuikerspiegel), volle kwark door magere kwark (minder verzadigd vet) en vanillesuiker door vanille extract (vanillesuiker valt ook onder de 'gewone' suikers). Al met al een gezondere variant dan een gewoon plakje cake. En ook al is deze gezonder, toch blijven plakjes cake iets lekkers voor af en toe bij de koffie of voor bij een speciale gelegenheid. Genieten maar!

Polyolen tellen niet mee

Polyolen staan als koolhydraat op het etiket van voedingsmiddelen vermeld. Omdat ze niet door het lichaam worden opgenomen en onveranderd via de ontlasting het lichaam verlaten, zijn dit zogenaamde onverteerbare koolhydraten. Daarom tellen polyolen niet mee bij het rekenen met koolhydraten. Ze worden van het totaal aantal koolhydraten van het product afgetrokken. Dan hou je de netto koolhydraten over. Dit is belangrijk om te weten voor bijvoorbeeld mensen met diabetes die met koolhydraten rekenen. Als zij hun insulinedosering op de totaal vermelde hoeveelheid koolhydraten baseren, kan dit namelijk tot hypoglykemie leiden. [bron: Voedingsrichtlijn Diabetes 2020, Nederlandse Diabetes Federatie]. Doordat de polyolen - net als laagcalorische zoetstoffen - het bloedsuikergehalte niet of nauwelijks beïnvloeden, kunnen ze wel nuttig zijn voor diabetespatiënten. [bron: Diabetesfonds] 

Voedingswaarde origineel recept tegenover dit recept - Berekend met de Eetmeter van het Voedingscentrum

 Per portie (80 gram)

Originele recept:

Variant met zoetstof en betere voedingswaarde:

Energie

 

 314 kcal

219 kcal

Vet

  • Waarvan verzadigd

16,6 g

 

10,4 g

16,3 g

 

2,2 g

Koolhydraten

  • Waarvan suikers

 

  • Polyolen

34,2 g

 

19,5 g

 

23,9 g  (11 g netto koolhydraten)

 

 2,3 g

 

- 12,9 g

 

Vezels

1,2 g

2,1 g

Eiwit

6,2 g

5,9 g

Zout

0,3 g

0,2 g