menu

Kenniscentrum Zoetstoffen

Bramenmuffins

Schandalig lekker zijn deze bramenmuffins. Een kunstje uit de keuken van foodblogger Ahlam Ouali, @marokkaansedietist. Zij wilde eens wat anders dan blauwe bessen in muffins. En dus zocht ze mooie bramen en voegde deze toe aan haar recept. De suiker verving ze door zoetstoffen. Wil je ook show stelen, probeer dan eens dit recept uit. Succes verzekerd!

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  2. Meng het volkorenmeel, zoetstof, bakpoeder en zout in een kom en zet het even opzij.
  3. Meng in een andere kom het vanille extract, olijfolie, amandelyoghurt en het ei.
  4. Voeg vervolgens het natte mengsel langzaam toe aan het droge mengsel en meng het kort met elkaar totdat alles goed is opgenomen.
  5. Pak een schaaltje met wat volkorenmeel en rol de bramen hierdoorheen. Zo zakken de bramen tijdens het bakken niet naar beneden. Voeg ze daarna toe aan het mengsel.
  6. Vul de muffintray met muffinvormpjes en vul ze vervolgens met het beslag.
  7. Bak de muffins voor ongeveer 25 minuten gaar en laat ze goed afkoelen
  8. Genieten maar!

Tips van Ahlam

Dit keer heb ik gebruik gemaakt van bramen, deze kan je perfect verwerken in je muffins. Tijdens het bakken knappen de bramen namelijk open waardoor de heerlijke zoete smaak in elke hap te proeven is. Doordat ik zoetstoffen heb gebruikt in plaats van suiker bevatten de muffins een stuk minder suikers en calorieën. En omdat ze zo skinny zijn kan je ze eten bij het ontbijt, bij een kopje koffie, als tussendoortje op werk of ze als traktatie op een kinderfeestje. Hieronder kun je zien wat de verschillen zijn tussen een bramenmuffin met suiker en de variant zonder deze toegevoegde suikers. De suikervrije bramenmuffin bevat minder kilocalorieën, koolhydraten, eiwitten, vet en verzadigd vet. Daarnaast bevat de suikervrije variant meer voedingsvezels.

Normale bramenmuffin

 

Voedingswaarden

Per portie

Energie

374 kcal

Vet

waarvan verzadigd vet

20,8 gram

3,4 gram

Koolhydraten

39 gram

Voedingsvezels

1,2 gram

Eiwitten

6,5 gram

VoedingswaardenPer persoon/portie
Energie123 kcal
Vet
waarvan verzadigd vet
6,7 g
1,1 g
Koolhydraten11 g
Vezels2 g
Eiwit3,3 g