menu

Kenniscentrum Zoetstoffen

Browniecake met oosters tintje

Brownies, een favoriet lekkernij voor bij de koffie. Deze heeft een bijzonder oosters tintje. Het recept is van diëtist Hilal Buyukbas. Ze probeerde het recept eerst met honing uit. Dat was al heel lekker, maar ze zocht naar een manier om het aantal calorieën te verlagen. Dat is haar gelukt met de zoetstof erythritol. Een verrassend lekker resultaat. Probeer het ook eens! En bekijk dan meteen ook haar Instagram-pagina @hils.cooks voor meer recepten.

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Week de medjoul dadels minimaal 5 minuten in kokend water. Giet het water af en begin de dadels te ontpitten en pellen. Doe het vervolgens in een kom en zet het aan de kant.
  3. Doe de eieren, melk en olijfolie in een kom en mix deze ingrediënten met de staafmixer.
  4. Voeg vervolgens de dadels en erythritol zoetstof eraan toe en mix het weer met de staafmixer.
  5. Voeg als laatste nog de cacaopoeder, bloem en het zakje bakpoeder toe en mix het beslag tot een glad geheel.
  6. Bedek een springvorm van 26 cm met bakpapier en schep het beslag hierin.
  7. Optioneel: versier de bovenkant met frambozen/aardbeien en/of pure chocolate chips.
  8. Bak de brownie in zo’n 25 - 30 minuten gaar.
  9. Laat de brownie ongeveer 15 minuten afkoelen. Snij de brownie in 10 punten voordat je ‘m serveert.

Veel bakplezier!

Dit zegt Hilal er verder van:

Gebruikte zoetstof in dit recept

Deze browniecake heeft zijn zoete smaak te danken aan Sukrin erythritol en medjoul dadels. Sukrin erythritol is een 100% natuurlijke zoetstof die qua structuur en smaak goed lijkt op kristalsuiker. Je kunt er goed mee bakken omdat de smaak niet bitter wordt. Daarnaast heeft erythritol geen effect op de bloedsuikerspiegel, wat deze zoetstof weer diabetesvriendelijk maakt.

Zoals hierboven beschreven is de zoete smaak ook afkomstig van de medjoul dadels. Dadels zijn vetarm en bevatten veel vezels en essentiële mineralen. Wel bevatten ze veel natuurlijke suikers, ook wel fruitsuikers genoemd. Om deze reden is er niet veel zoetstof gebruikt in dit recept. Belangrijk om te weten is dat fruitsuikers invloed kunnen hebben op de bloedsuikerspiegel, in tegenstelling tot erythritol.

Minder calorieën

Zoals je in onderstaand schema kunt zien, bevat de browniecake met zoetstoffen minder calorieën dan de variant met toegevoegde suiker. De winst is niet enorm groot. Dit komt door de overige ingrediënten. Daarom blijven zoete tussendoortjes ook iets voor af en toe. De caloriewinst komt door het vervangen van suiker (of bijvoorbeeld honing) door de zoetstof erythritol. Deze zoetstof wordt het grotendeels opgenomen in de dunne darm en verlaat het ons lichaam via de urine zonder dat dit een slechte invloed heeft op ons lichaam. Het passeert dus niet de dikke darm. Hierdoor heeft de natuurlijke zoetstof geen negatieve invloed op het verteringsstelsel of metabolisme zoals andere suikervervangers. Daarnaast is deze zoetstof uitermate geschikt voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen. 

Polyolen

Wat opvallend is dat de variant met zoetstof ongeveer evenveel koolhydraten bevat als de suikerrijke variant. Het grote verschil is echter dat de koolhydraten bij de variant met zoetstof voornamelijk bestaan uit polyolen (erythritol). Vanuit de Europese wetgeving horen polyolen op het etiket onder het kopje koolhydraten te staan. Polyolen worden ook wel lege koolhydraten genoemd omdat ze geen energie leveren voor het menselijk lichaam. Dit is goed om te weten als je met koolhydraten rekent om je insulinedosering te bepalen. Je diëtist kan je hier meer over vertellen. Of sla de Voedingsrichtlijn Diabetes (2020) van de Nederlandse Diabetes Federatie erop na. 

Voedingswaarde van 1 portie

Per portie (1 punt)

Met toegevoegde suiker of honing:

Variant met zoetstof:

Energie

 

 170 kcal

157 kcal

Vet

  • Waarvan verzadigd

9,4 g

1,9 g

9,4 g

1,9 g

Koolhydraten

  • Waarvan suikers
  • Polyolen

16,6 g

 

7,7 g

 

14,5 g

 

4,5 g

 

10 g

 

Vezels

1,7 g

1,7 g

Eiwit

4 g

4 g

Zout

0,1 g

0,1 g