menu

Frambozencake

Deze frambozencake is vooral heerlijk in de zomer. Luchtig en fris én met frambozen van Hollandse bodem. Uiteraard ook in andere jaargetijden te maken, frambozen uit de vriezer zijn dan een goed alternatief. Het recept is bewerkt door diëtist Hilal Buyukbas. Bezoek ook haar Instragrampagina @hils.cooks eens voor meer inspiratie.

Recept - Frambozencake

Bereiding:

Meer nodig

 • Grote kom
 • Staafmixer
 • Rasp
 • Rechthoekige bakvorm & roomboter om in te vetten
 1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet de bakvorm in met roomboter.
 2. Mix de eieren samen met Sukrin tot een luchtige massa. Ongeveer 5-7 minuten.⁠
 3. Spatel de kwark door de eieren heen. Doe de olie, het meel, vanille, bakpoeder, citroenrasp, citroensap in een mengkom. Spatel er als laatste de frambozen doorheen tot een glad geheel.
 4. Schep het beslag in de bakvorm en bak voor ongeveer 40-45 minuten op 175 graden. ⁠Prik met een sateprikker in het midden van de cake. Komt de prikker er schoon en droog uit, dan is de cake gaar.
 5. Optionele topping: Steviala de frost of Sukrin icing + 3 eetlepels citroensap
 6. Laat de cake ongeveer 15-20 minuten afkoelen. Snijd de cake in 12 stukken voordat je ‘m serveert.

Wat is er anders dan bij een gewone cake?

Hilal verving de volgende ingrediënten voor een gezondere variant. Suiker werd vervangen door de zoetstof erythritol (minder calorieën), roomboter door zonnebloemolie (beter voor het cholesterolgehalte), bloem door havermeel & amandelmeel (meer vezels, vult langer en zorgt voor een langzamere stijging van de bloedsuikerspiegel), volle kwark door magere kwark (minder verzadigd vet) en vanillesuiker door vanille extract (vanillesuiker valt ook onder de 'gewone' suikers). Al met al een gezondere variant dan een gewoon plakje cake. En ook al is deze gezonder, toch blijven plakjes cake iets lekkers voor af en toe bij de koffie of voor bij een speciale gelegenheid. Genieten maar!

Polyolen tellen niet mee bij koolhydraatberekening

Polyolen staan als koolhydraat op het etiket van voedingsmiddelen vermeld. Omdat ze niet door het lichaam worden opgenomen en onveranderd via de ontlasting het lichaam verlaten, zijn dit zogenaamde onverteerbare koolhydraten. Daarom tellen polyolen niet mee bij het rekenen met koolhydraten. Ze worden van het totaal aantal koolhydraten van het product afgetrokken. Dan hou je de netto koolhydraten over. Dit is belangrijk om te weten voor bijvoorbeeld mensen met diabetes die met koolhydraten rekenen. Als zij hun insulinedosering op de totaal vermelde hoeveelheid koolhydraten baseren, kan dit namelijk tot hypoglykemie leiden. [bron: Voedingsrichtlijn Diabetes 2020, Nederlandse Diabetes Federatie]. Doordat de polyolen - net als laagcalorische zoetstoffen - het bloedsuikergehalte niet of nauwelijks beïnvloeden, kunnen ze wel nuttig zijn voor diabetespatiënten. [bron: Diabetesfonds] 

Voedingswaarde per plakje

 Recept met suiker

 Variant met zoetstof:

Energie

 

267 kcal

   211 Kcal

Vet

 • Waarvan verzadigd

16,9 g

 

2,3 g

  16,9 g

 

  2,3 g

Koolhydraten

 

 • Waarvan suikers
 • Polyolen

22 g

 

 

15,1 g

 

 

 

  23,3 g  

 (8,25 g netto koolhydraten

 

1,3 g

 

 15 g

 

Vezels

2,2 g

  2,2 g

Eiwit

5,1 g

  5,1 g

Zout

0,2 g

  0,2 g