Staat aardbeienjam ook elke ochtend bij jou op tafel voor het ontbijt? Denk dan ook eens aan een zelfgemaakte jam zonder toegevoegde suikers. Diëtist Ahlam deelde haar recept met ons. Ben je geen aardbeienliefhebber en wil je liever een ander soort fruit gebruiken? Dan kun je de aardbeien vervangen door bijvoorbeeld frambozen, pruimen, bramen of een mix hiervan.
Eet smakelijk!
Hieronder kan je zien wat de verschillen zijn tussen aardbeienjam uit de winkel en suikervrije jam. De suikervrije jam bevat minder kilocalorieën, koolhydraten (suikers) en vet. Daarnaast bevat de suikervrije variant meer voedingsvezels en eiwitten.
Jam uit de winkel |
|
|
Voedingswaarden | Per 100 gram | Per portie (30 gram) |
Energie | 227 kcal | 68,1 kcal |
Vet waarvan verzadigd vet | <0,5 gram 0,0 gram | 0,1 gram 0,0 gram |
Koolhydraten | 54 gram | 16,2 gram |
Voedingsvezels | 1,1 gram | 0,3 gram |
Eiwitten | 0,5 gram | 0,1 gram |
Zout | 0,02 gram | 0 gram |
Heb je een vraag voor Ahlam, laat het haar weten via haar instagrampagina @marokkaansedietist.
Voedingswaarde jam met zoetstoffen:
Per persoon/portie | Met zoetstof |
---|---|
Energie | 0,9 kcal |
Koolhydraten | 1,8 g |
Vezels | 0,5 g |
Eiwit | 0,2 g |
Door suiker te vervangen door zoetstoffen, verlaag je het aantal calorieën van je zoete tussendoortje.
Dat is mooi. Dit betekent alleen niet dat het meteen ook calorieloos is, zoals dat bij light-/zero-frisdranken of een zoetje in je koffie/thee wel het geval is.
De overige ingrediënten, zoals boter, eieren en bloem, zorgen voor vetten en koolhydraten. En dus voor calorieën.
Geniet zeker, maar ook hier weer: met mate.
Kijk voor meer recepten op www.zoetstoffen.nl/recepten/