menu

Overheerlijke jam

Staat aardbeienjam ook elke ochtend bij jou op tafel voor het ontbijt? Denk dan ook eens aan een zelfgemaakte jam zonder toegevoegde suikers. Diëtist Ahlam deelde haar recept met ons. Ben je geen aardbeienliefhebber en wil je liever een ander soort fruit gebruiken? Dan kun je de aardbeien natuurlijk vervangen door frambozen, pruimen, bramen of een mix hiervan.

Recept - Overheerlijke jam

Bereiding:

  1. Veeg de aardbeien schoon met vochtig keukenpapier. Was de aardbeien niet, want dan wordt de jam waterig!
  2. Draai vervolgens de kroontjes eraf en verwijder met een scherpe mes de harde kern van de aardbeien. Op deze manier behoud je meer vruchtvlees.
  3. Doe de aardbeien in een pan, samen met het water en het citroenvocht. Kook de aardbeien in een pan met een dikke bodem voor ongeveer 15 minuten. Schep het mengsel af en toe om. Als het mengsel begint te koken, laat het dan zachtjes doorpruttelen totdat het een mooi geheel is geworden.
  4. Voeg vervolgens de ‘agar agar’ toe en laat het 2 minuten zachtjes meekoken. Breng daarna de jam op smaak met de zoetstof.
  5. Maak een jampot goed schoon en schenk daar de jam in. Doe de deksel op de pot en laat de jam ondersteboven afkoelen. Op deze manier wordt de jam vacuüm getrokken, waardoor de jam langer houdbaar blijft.

Eet smakelijk!

Tips van Ahlam Ouali, de Marokkaanse diëtist

  • Wist je dat 50% van jam bestaat uit suiker? Als je de etiketten goed bekijkt dan zie je dat jam vol zit met suikers, met name toegevoegde suikers. Fruit bevat van nature vruchtensuiker en hiernaast wordt er ook geleisuiker gebruikt als bindmiddel. Een pot jam kan zo al 50 suikerklontjes bevatten! 
  • Er gaat een wereld voor je open als je je eigen jam kan maken. Gebruik bij voorkeur seizoensfruit, zo ben je ook nog eens verantwoord bezig. Als je dit recept hebt gelezen, is het zelf maken van jam een fluitje van een cent. 
  • In het recept heb ik gebruik gemaakt van ‘agar agar’. Dit is net als gelatine, een geleermiddel. Het is afkomstig uit de celwanden van bepaalde soorten roodwieren (zeewier) die voornamelijk in Azië voorkomen. Agar agar is een vegetarisch/veganistisch alternatief voor gelatine.
  • De gebruikte zoetstof 'Greensweet Erythritol' is onder andere te koop bij Holland & Barrett.

Hieronder kan je zien wat de verschillen zijn tussen aardbeienjam uit de winkel en suikervrije jam. De suikervrije jam bevat minder kilocalorieën, koolhydraten (suikers) en vet. Daarnaast bevat de suikervrije variant meer voedingsvezels en eiwitten.

Jam uit de winkel

 

 

Voedingswaarden

Per 100 gram

Per portie (30 gram)

Energie

227 kcal

68,1 kcal

Vet

waarvan verzadigd vet

<0,5 gram

0,0 gram

0,1 gram

0,0 gram

Koolhydraten

54 gram

16,2 gram

Voedingsvezels

1,1 gram

0,3 gram

Eiwitten

0,5 gram

0,1 gram

Zout

0,02 gram

0 gram

Heb je een vraag voor Ahlam, laat het haar weten via haar instagrampagina @marokkaansedietist.

Voedingswaarde jam met zoetstoffen:

Per persoon/portieMet zoetstof
Energie0,9 kcal
Koolhydraten1,8 g
Vezels0,5 g
Eiwit0,2 g