menu

Koninklijke chocoladesoes

Op 27 april kleurt Nederland oranje. Het is Koningsdag. Maak het feest compleet met deze heerlijke oranje chocoladesoezen. Het recept is van twee vierdejaars studenten Voeding & Diëtetiek aan de Hogeschool Arnhem & Nijmegen (HAN). Zij vervingen de suiker door zoetstoffen. Lees ook hun voedingsadvies erbij. Bedankt, Meno & Lara!

Recept - Koninklijke chocoladesoes

Bereiding:

 1. Verwarm de oven op 210 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier of een siliconenbakmat.
 2. Doe melk, water, boter en zout in een pan. Zet de pan op laag vuur, laat de boter smelten en breng het langzaam aan de kook.
 3. Haal de pan van het vuur en voeg de bloem toe. Roer de bloem door het mengsel totdat alle bloem is opgenomen.
 4. Zet de pan terug op middelhoog vuur en gaar de bloem al roerend tot een bal in ca. 5 minuten. Het mengsel zal een licht sissend geluid maken en wat aanbakken op de bodem. Het garen van de bloem is belangrijk voor het rijzen van de chocoladesoezen.
 5. Doe het deeg in een kom en laat het even afkoelen.
 6. Klop de eieren los en voeg daarna beetje bij beetje het losgeklopte ei toe aan het deeg. Roer het ei goed door het deeg totdat het volledig is opgenomen, voeg daarna meer losgeklopt ei toe. Let op dat je het deeg niet te dun maakt. Het deeg moet een gladde soepele substantie worden wat niet uitvloeit als je het op het bakpapier spuit. Het kan dus zijn dat je niet al het losgeklopte ei nodig hebt.
 7. Doe het soesdeeg in een spuitzak met een gladde spuitmond. En spuit hoopjes van 2-3 cm hoog en 5 centimeter doorsnede op het bakpapier. Mocht je geen spuitzak hebben met een gladde spuitmond dan kun je ook met een lepel doen. Druk na het maken van de hoopjes de opstaande puntjes plat met een natte vinger. Bak de soezen in 25-35 minuten goudbruin.
 8. Doe ondertussen de slagroom, kristalzoetstof en de slagroomversteviger in een kom en klop deze rustig op. Klop door tot de slagroom stijf is.
 9. Haal de soezen uit de oven en laat ze even afkoelen. Doe de opgeklopte slagroom in een spuitzak met een glad spuitmondje. Maak aan de onderkant van de soes één of meerdere gaatjes waardoor je ze met de spuitzak kunt vullen.
 10. Verwarm de witte smeltchocolade 4 minuten au bain-marie. Blijf tijdens het verwarmen roeren totdat de chocolade helemaal is gesmolten. Voeg nu de chocoladekleurstof toe en roer deze door de chocolade, blijf kleurstof toevoegen totdat de gewenste kleur is bereikt.
 11. Haal de soezen door de gekleurde chocolade en laat ze in de koelkast hard worden.   

 

Advies van Meno & Lara

De gebruikte zoetstof

Voor dit recept hebben we gebruik gemaakt van Zusto (zoetstoffen: erythritol, isomalt, sucralose) om de slagroom een zoete smaak te geven. In een ander recept hebben we ook slagroom opgeklopt met Splenda Stevia Kristalzoetstof (erythritol en stevia). Beide producten geven een aangename zoete smaak aan de slagroom.

Vergelijking van voedingswaarde

 

Standaard soes

Soes met zoetstof

en witte chocolade

Soes met zoetstof

En witte chocolade minder suiker

Energie

367 kcal

352 kcal

343 kcal

Vet

Waarvan verzadigd

29 g

18 g

29 g

18 g

30 g

19 g

Koolhydraten

Waarvan suikers

Polyolen

22 g

17 g

0 g

19 g

12 g

1 g

18 g

3 g

9 g

Vezels

0 g

1 g

1 g

Eiwit

4 g

4 g

4 g

Zout

0,18 g

0,18 g

0,16 g

Zoals je in de voedingswaardetabel kunt zien zijn de verschillen in calorieën niet zo groot. Het verschil tussen een standaardsoes en de soes met zoetstof en witte chocolade is dat de suiker in de slagroom vervangen is door zoetstof. Omdat dit om maar een kleine hoeveelheid gaat zijn de verschillen ook minimaal. Dan hebben we nog de soes met zoetstof en 'witte chocolade minder suiker'. Bij deze variant zie je dat het aantal koolhydraten ook weinig verschilt, maar je ziet wel dat deze meer polyolen bevat. Polyolen (zoetstoffengroep) zijn zogenaamde lege koolhydraten. Ze worden niet door het lichaam opgenomen en verlaten het lichaam via de urine. Iemand die met koolhydraten rekent in zijn of haar dieet moet deze polyolen daarom niet optellen bij het totaal aan koolhydraten. De polyolen die in de soes met 'witte chocolade minder suiker' zijn naast die van het product Zusto (erythritol en isomalt) ook die uit het product van Damhert dat maltitol bevat. Mocht je dus minder suiker & minder koolhydraten willen gebruiken dan is deze variant een goede optie. Alleen is 'witte chocolade minder suiker' wat lastiger in de winkel verkrijgbaar. Online lukt dat wel beter.

Veel bakplezier!