menu

Kenniscentrum Zoetstoffen

Kruidige Indische cake

Weer eens heel iets anders deze cake vol heerlijke specerijen. Foodblogger Oanh raakte geinspireerd door de Wednesday Challenge op haar Facebookpagina om deze te maken. En lekker laag in koolhydraten, want in plaats van suiker gebruikte ze zoetstoffen. Probeer m ook eens uit!

Bereiding:

  1. Verwarm de oven op 160 graden.
  2. Splits de eieren en mix het eiwit stijf met een snufje zout.
  3. Mix de eidooiers met de roomkaas en boter en voeg daar de rest van de ingrediënten aan toe.
  4. Voeg eventueel extra zoetstof toe naar smaak.
  5. Spatel de stijfgeklopte eiwitten door het mengsel en meng het tot een luchtig mengsel.
  6. Verdeel het mengsel in de bakvorm en bak de Indische cake 40 minuten in de oven.
  7. Smeer de Sukrin gold over de cake en bak de cake nogmaals 20 minuten in de oven. 
  8. Laat de cake afkoelen en snijd de cake in 12 plakjes.

Tip: Je kunt de plakjes ook invriezen ;-)

Persoonlijke noot van Oanh

Elke woensdag organiseer ik in mijn Facebook groep een Wednesday challenge waarbij mijn volgers verzoekjes kunnen indienen. De leukste en vooral lekkerste verzoekjes worden er geplaatst waaronder deze overheerlijke Indische cake. Ik kende de Indonesische spekkoek en de beroemde pandan cake, maar de Indische cake was voor mij nog onbekend.
De Indische cake is o.a. te koop bij de Albert Heijn en die bevat zo’n 64 gram koolhydraten per 100 gram en bevat dus erg veel suikers. Dat gaf mij de inspiratie om deze challenge aan te gaan en een recept voor een heerlijk kruidige koolhydraatarme Indische cake te ontwikkelen. 

Ik heb de ingrediënten van de Indische cake van de Albert Heijn bekeken en kwam tot de ontdekking dat er gek genoeg geen kruiden in verwerkt zijn. Een cake is voor mij echter pas Indisch wanneer er rijkelijk gebruik is gemaakt van verschillende soorten kruiden, dus heb ik ervoor gekozen om dit wel te doen. Ik heb de kruiden gebruikt die je terug kan vinden in spekkoek, namelijk kaneel, kardemom, anijszaad, nootmuskaat en kruidnagel. Deze kruiden geven naar mijn idee de complete Indische cake smaakbeleving.

Net als bij spekkoek of pandan cake is de Indische cake ook heerlijk zoet. In plaats van suiker heb ik gekozen om te werken met Sukrin Gold. Sukrin produceert 100% natuurlijke zoetstoffen wat ik persoonlijk erg waardevol vind. Daarnaast bevat Sukrin Gold bevat in vergelijking met “gewone” bruine basterdsuiker veel minder calorieën en 98% minder koolhydraten. Het heeft de heerlijke zoete, aromatische smaak van gewone bruine suiker en dezelfde structuur. In tegenstelling tot andere zoetstoffen geeft Sukrin Gold een rijkelijke en meer “smeuïg” effect die je graag ziet bij, in dit geval de Indische cake. Voor de topping heb ik gekozen om Sukrin Fiber Sirup te gebruiken. Dat is een koolhydraatarme vervanger voor stroop voor de sticky bovenkant zoals die je ziet bij de Indische cake van de Albert Heijn. De Fiber Sirup is niet alleen heerlijk bij bijvoorbeeld koolhydraatarme pannenkoeken, wafels en ijs, maar ook erg lekker door marinades en zelfs stoofpotjes!

Een interessant weetje:

De Indische keuken komt voort uit van de geschiedenis van Nederland en Indonesië. De Europese kolonisten in Indonesië zijn de grondleggers van de Indische keuken. De authentieke Indonesische gerechten werden aangepast naar de smaak van Europeanen. Toen na de oorlog veel Indische-Nederlanders terugkwamen naar Nederland, brachten zij de Indische eetcultuur met zich mee. In plaats van de exotische ingrediënten uit Indië werden hier oerhollandse producten gebruikt. Ook werden de gerechten aangepast aan de Westerse smaak. Deze samenvoeging van Indonesisch en Nederlands noem je de Indische keuken.

Geniet!

Let op: Polyolen zijn lege koolhydraten

Hieronder zie je in de voedingswaardetabel onder koolhydraten 96,4 gram polyolen vermeld staan. Vanuit wetgeving worden polyolen (zoetstoffen, in dit geval erythritol) in de voedingswaardetabel onder koolhydraten gezet. Ze leveren namelijk wel wat energie. Maar omdat ze niet door het lichaam worden opgenomen en onveranderd het lichaam via de urine verlaten, noemen we dit zogenaamde 'lege' koolhydraten. Het advies voor mensen die met koolhydraten rekenen is om polyolen hierin niet mee te nemen. We verwijzen je graag hiervoor naar een gespecialiseerd diëtist. Ook is er meer informatie over te lezen in de onlangs opnieuw uitgebrachte Voedingsrichtlijn Diabetes 2020 van de NDF (Nederlandse Diabetes Federatie), pagina 33 en 34. 

Voedingswaardenper 100 gram (ongeveer 1,5 plakje cake)
Energie542 kcal
Vet
waarvan verzadigd vet
31 g
14,5 g
Koolhydraten
waarvan suiker
waarvan polyolen
104,5 g
7,6 g
96,4 g
Vezels0,2 g
Eiwit20 g
Zout0,4 g