menu

Magnoliapudding

Magnoliapudding is een fris en zomers dessert uit Turkije. Heerlijk verkoelend op een warme dag ;)
Het recept is gemaakt door twee vierdejaars studenten Voeding & Diëtetiek aan de Hogeschool Arnhem & Nijmegen (HAN). Ze hebben niet alleen de suiker van het oorspronkelijke recept vervangen door zoetstoffen, maar hebben ook gekeken naar overige ingrediënten om dit lekkernij wat verantwoorder te maken. Bedankt, Hilal & Sara!

Recept - Magnoliapudding

Bereiding:

  1. Zet een pan met de melk op middelhoog vuur en voeg de meel, zoetstof en ei eraan toe. Roer dit goed door met een garde tot er bubbels aan de oppervlakte ontstaan.
  2. Haal de pan van het vuur af, voeg de vanille aroma toe en laat het afkoelen tot dat het puddingmengel lauwwarm wordt. Blijf tussendoor wel even roeren.
  3. Doe de hazelnoten in een hakmolen en maal ze tot grove kruimels. Doe het vervolgens in een kom en zet de verkruimelde noten aan de kant.
  4. Was de aardbeien en snijd ze in plakjes. Bekleed daarna de zijkanten van de glazen (potjes) met de plakjes aardbei.
  5. Giet het lauwwarme puddingmengsel in de schaaltjes.
  6. Zet de schaaltjes in de koelkast voor 2-3 uur zodat de pudding kan afkoelen en opstijven.
  7. Versier de bovenkant met de verkruimelde hazelnoten.

Serveertip: Strooi wat granaatappelpitjes op de pudding voor je hem opdient!

Gebruikte zoetstof in dit recept

De smaak van de zoetstof sucralose lijkt erg veel op die van suiker. Er is hier alleen veel minder van nodig om dezelfde zoete smaak als suiker te verkrijgen. Dit komt doordat deze suikervervanger 500 tot 600 keer zoeter is dan gewone suiker. De smaak van het recept met deze zoetstof was niet te onderscheiden van het originele recept met toegevoegde suikers. In dit recept is gebruikt gemaakt van AH sucralose. Het puddingmengsel is ook uitgeprobeerd met andere zoetstoffen, zoals met AH Stevia zoetstofpoeder (steviolglycosiden) dat geschikt is voor zuivel en fruitsalades. De smaak van de pudding met deze zoetstof werd door het proefpanel als lichtbitter ervaren. Daarnaast is het recept ook gemaakt met Canderel zoetstofpoeder (aspartaam, acesulfaam-k). De smaak van deze zoetstof was vergelijkbaar met die van AH sucralose. Er is gekozen voor AH sucralose zoetstof, omdat deze in veel lokale supermarkten te verkrijgen is.

Voedingsadvies van Hilal & Sara

Minder calorieën

Zoals je in onderstaand schema kunt zien, bevat het Magnoliadessert met zoetstoffen minder calorieën dan de variant met toegevoegde suikers. Deze caloriewinst komt door het vervangen van suiker door de zoetstof sucralose. Echter de vervanging van suiker door zoetstof is niet de enige reden waarom dit recept minder calorieën bevat. In het originele recept wordt ook een flinke scheut room toegevoegd aan het puddingmengsel, dit bevat erg veel calorieën. In het nieuwe recept is de room achterwege gelaten.

Vezels

Het nieuwe recept bevat ook iets meer vezels wat kan zorgen voor een voller gevoel, al is het verschil met het originele recept niet zo groot. Maar elk beetje is mooi meegenomen! In het originele recept wordt gebruik gemaakt van bloem wat zorgt voor een fijne en luchtige structuur. Voor dit recept is er gekozen voor volkorenmeel omdat het aanzienlijk meer voedingsvezels bevat dan bloem. Daarnaast wordt er in het originele recept gebruik gemaakt van kruimels biscuit. De biscuit is vervangen door verkruimelde hazelnoten, omdat deze geen toevoegde suikers bevatten en hoger in vezels zijn. Voordeel van de ongezouten noten is dat je ook nog eens aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid komt. Lekker verantwoord genieten van dit zelfgemaakte toetje!

 

Suikerrijke variant (Originele recept):

Per portie (80 gram)

Variant met zoetstof (Gezonder recept):

Per portie (80 gram)

Energie

 

 169 kcal

127 kcal

Vet

  • Waarvan verzadigd

5,3 g

3 g

6,6 g

1,4 g

Koolhydraten

  • Waarvan suikers

25 g

 

18,1 g

10,4 g

 

5,4 g

 

Vezels

0,4 g

1,5 g

Eiwit

5,4 g

5,7 g

Zout

0,2 g

0,1 g