menu

Monchoutaart

Ooo, wat hebben 4e-jaars studenten Voeding & Diëtetiek, Lara en Meno, weer een overheerlijk recept voor ons gemaakt. Ze zijn de diepte ingegaan, want hebben niet alleen 1 recept gemaakt, maar bieden hetzelfde recept ook met verschillende - minder calorierijke - ingrediënten aan. En het mooie is, ze zijn allemaal even lekker!

Recept - Monchoutaart

Bereiding:

 1. Maal de kandijkoeken fijn in een keukenmachine of doe ze in een stevige, goedsluitende plastic zak en sla/rol ze fijn met een deegroller.
 2. Laat de boter smelten op een laag vuur. Haal de boter van het vuur af wanneer het volledig gesmolten is en meng vervolgens de gekruimelde koekjes door de boter.
 3. Verdeel het mengsel op de bodem van de springvorm en druk dit gelijkmatig aan. Zet de vorm vervolgens in de koelkast zodat de bodem stevig wordt.
 4. Doe de slagroom met 40 gram van de Sugarly in een kom en klop met de (hand)mixer met garde(s) op tot slagroom. Klop in een andere kom de monchou-roomkaas en het vanille extract romig.
 5. Spatel beetje bij beetje de slagroom door de monchou heen.
 6. Haal de taartvorm met bodem uit de koelkast en schep het monchoumengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad.
 7. Laat de monchoutaart opstijven in de koelkast voor minimaal 3 uur.
 8. Terwijl de monchoutaart in de koelkast staat om op te stuiven kan de topping gemaakt worden.
 9. Doe de bevroren kersen in een pan en breng het langzaam aan de kook met de helft van het water (30 ml).
 10. Meng ondertussen de maïzena (of het aardappelzetmeel) samen met het citroensap door de andere helft van het water (wil je een zuurdere vulling voeg dan een klein beetje meer citroensap toe naar smaak)
 11. Voeg als het vocht van de kersen kookt het maïzena-mengsel toe, roer dit goed door en laat het 3-4 minuten koken.
 12. Doe het mengsel in een schaal en laat het helemaal afkoelen.
 13. Als alles goed is afgekoeld en opgestijfd is, doe de kersen dan op de monchoutaart en serveren maar!

Advies van Meno en Lara

De gebruikte zoetstof

Er is in dit recept gekozen voor de zoetstof Sugarly van Canderel. Deze zoetstof is onder andere te verkrijgen bij de Jumbo en Albert Heijn. We hebben dit recept met meerdere zoetstoffen geprobeerd om te kijken welke het meest op de suikervariant lijkt. Sugarly en Greensweet Erythritol kwamen het beste uit de test. Maar omdat Greensweet Erythritol niet verkrijgbaar is in de supermarkt (wel o.a. bij Holland & Barrett), hebben we gekozen voor Sugarly. Beide zoetstofproducten geven een aangename zoette smaak aan de monchoutaart en de kersentopping. En zijn dus ook beide goed te gebruiken in dit recept.

Sugarly is gemaakt is van een combinatie van erythritol en aspartaam. Aspartaam is een zogenaamde laagcalorische zoetstof en erythritol behoort bij de zoetstoffengroep polyolen. Erythritol heeft ongeveer dezelfde zoetkracht als suiker en ook qua smaak lijkt het er erg op. Polyolen hebben geen tot nauwelijks effect op de bloedsuikerspiegel en ook bevatten ze nauwelijks calorieën. Hetzelfde geldt voor aspartaam, de andere zoetstof in Sugarly. Omdat het tot de laagcalorische zoetstoffen behoort is het aantal calorieën van deze zoetstof verwaarloosbaar klein. De zoetkracht is vele honderden keren sterker dan suiker. Hierdoor is er ook veel minder van nodig om de zoete smaak te geven. Beide zoetstoffen zijn door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) veilig bevonden. Als garantie van veiligheid hebben ze hiervoor een E-nummer gekregen. 

Vergelijking van voedingswaarde

Eén stuk/portie taart van ca. 100 gram (taart in 12 stukken gesneden).

Per portie (100 g)

1. Met suiker

2. Zoetstof

3. Maria

4. Roomkaas

Energie

337

kcal

249

kcal

240

kcal

228

kcal

Vet

Waarvan verzadigd

21,6

9,1

g

g

18,3

7,7

g

g

16,8

7,0

g

g

15,6

8,4

g

g

Koolhydraten

Waarvan suiker

Polyolen

32,5

24,3

 

0

g

g

 

g

22,8

11,9

 

4,8

g

g

 

g

23,7

8,2

 

4,8

g

g

 

g

22,8

11,8

 

4,8

g

g

 

g

Eiwit

2,8

g

2,6

g

3,1

g

3,1

g

Zout

0,38

g

0,32

g

0,36

g

0,43

g

In de vergelijking zijn 4 verschillende variaties van de monchoutaart naast elkaar gezet. De eerste is de gewone monchoutaart gemaakt met kandijkoeken als bodem en vlaaivulling uit blik als topping. En natuurlijk suiker in de vulling van de taart. De andere 3 varianten zijn allen gemaakt met de zoetstof Sugarly. Maar bij de derde variant zijn de kandijkoeken vervangen door Maria-koekjes en bij de laatste variant is de monchou-roomkaas vervangen door een light roomkaas als Philadelphia-light.

Zoals in de voedingswaardetabel te zien is zitten er per portie 88 kcal minder in de taart die gemaakt is met zoetstoffen in vergelijking met de suikervariant. De totale hoeveelheid koolhydraten is afgenomen met bijna 10 gram en de hoeveelheid suikers is met meer dan 12 gram gedaald. Dit komt doordat er zoetstoffen gebruikt zijn in de vulling, maar ook omdat de vlaaivulling uit blik vervangen is door een eigen topping gemaakt met diepvrieskersen en zoetstof. Er is ook te zien dat de hoeveelheid polyolen van 0 naar 4,8 gram is gegaan, dit komt door het gebruik van Sugarly (een niet-intensieve zoetstof , ook wel polyol genoemd). 
Er zijn nog twee andere opties toegevoegd aan de vergelijkingstabel. Door naast het gebruik van zoetstoffen de kandijkoek te vervangen door Maria-koekjes neemt één portie af met 9 kcal en 3,7 gram suiker. Geen heel groot verschil dus. Door de monchoukaas te vervangen door roomkaas-light, zoals Philadelphia-light neemt één portie af met 21 kcal en blijft de hoeveelheid suiker gelijk met de gewone zoetstofvariant. Door zowel de kandijkoek als de monchoukaas te vervangen, bevat één portie 219 kcal (i.p.v. 249 kcal) maar blijft de verhouding in suikers vrijwel gelijk. 

Monchoutaart heerlijk, maar het blijft een zoet tussendoortje voor af en toe ;-)
Uiteindelijk blijft een monchoutaart een minder gezonde keuze doordat deze rijk is aan calorieën, vet, verzadigd vet en suiker. Kies dus ook niet vaak (1 x per maand) voor taart en kies er dan voor een kleinere portie te nemen waardoor de hoeveelheden calorieën, suiker en vet uiteraard afnemen.

Veel bakplezier!