menu

Panna Cotta

Instagram foodblogger Farzana Akbar (@akbar_foodlover) maakte voor ons deze overheerlijke en frisse sinaasappel panna cotta. Veel dank!

Recept - Panna Cotta

Bereiding:

  1. Week de gelatineblaadjes voor 5 minuten in water.
  2. Verwarm de overige ingrediënten in een pannetje en breng dit aan de kook.
  3. Laat daarna de gelatineblaadjes oplossen en blijf goed roeren!
  4. Verdeel dit over schaaltjes of vormpjes en laat het minimaal een paar uur in de koelkast staan
  5. Ik laat het een nachtje opstijven in de koelkast.

Geniet!

Tip - als je de volle kwark vervangt door een magere variant, dan levert je dat nog eens bijna 60 kcal per portie winst op. Ook het aantal koolhydraten verminderen mee (10,5 gram, waarvan 6,5 suikers en 4,6 polyolen)

Let op: Polyolen zijn lege koolhydraten

In het recept is gebruik gemaakt van Stevial Kristal Sweet. In deze suikervervanger zitten de zoetstoffen erytritol (polyool) en steviolglycosiden (laagcalorische zoetstof). Erythritol is een zoetstof die valt onder de polyolen. Deze zoetstoffen zijn half zo zoet tot even zoet als suiker. De smaak lijkt ook erg op suiker en ze hebben geen bijsmaak, zoals de meeste laagcalorische zoetstoffen. Polyolen leveren wel wat calorieën, maar ongeveer 2 keer zo weinig als suiker. Erythritol vormt daarbij de uitzondering, deze levert geen calorieën. 

Hieronder zie je in de voedingswaardetabel onder koolhydraten 4,6 gram polyolen vermeld staan. Vanuit wetgeving worden polyolen (zoetstoffen, in dit geval erythritol) in de voedingswaardetabel onder koolhydraten gezet. Ze leveren namelijk wel wat energie. Maar omdat ze niet door het lichaam worden opgenomen en onveranderd het lichaam via de urine verlaten, noemen we dit zogenaamde 'lege' koolhydraten. Het advies voor mensen die met koolhydraten rekenen is om polyolen hierin niet mee te nemen. We verwijzen je graag voor advies hierover naar een gespecialiseerd diëtist. Ook is er meer informatie over te lezen in de onlangs opnieuw uitgebrachte Voedingsrichtlijn Diabetes 2020 van de NDF (Nederlandse Diabetes Federatie), pagina 33 en 34. 

Per persoon/portieMet zoetstof
Energie380 kcal
Vet
waarvan verzadigd vet
30,8 g
20,2 g
Koolhydraten
waarvan suiker
waarvan polyolen
17 g
12 g
4,6 g
Vezels0,3 g
Eiwit7,8 g
Zout0,14 g

Geniet, met mate
In dit recept is suiker vervangen door zoetstoffen. Het maakt een gezondere variant van deze heerlijke traktatie. En dat is mooi. Maar geheel zonder calorieën is ook deze variant niet. Er zitten altijd nog andere ingrediënten in die calorieën bevatten. Denk aan boter, eieren en bloem. Het blijft belangrijk je bewust te zijn van de grootte van je portie en om te genieten binnen je dagelijkse voedingspatroon.