menu

Kenniscentrum Zoetstoffen

Suikervrije wolkjescake

Blogster Mariette van Tuyl van zoetrecepten.nl is dol op het klassieke Amerikaanse recept van de wolkjescake. Een heerlijke luchtige cake zonder boter, maar wel met een lading suiker. Door de suiker te vervangen door de zoetstof stevia haalde ze in één klap meer dan 600 kcal uit de cake, zo'n 35% minder dan bij de suikervariant, los van de topping.

Bereiding:

  1. Zorg ervoor dat je beslagkom, je mixer en je spatel vetvrij is. Gebruik het liefst een glazen of aluminium beslagkom en maak je materialen schoon met wat citroensap. Beleg je cakevorm (30 cm) alvast ruim met aluminiumfolie, zodat het over de randen heen komt. Rasp het gele deel van de schil van de citroen en zet even opzij.
  2. Doe de eiwitten, een snufje zout en een drupje citroensap in de beslagkom en mix op middelhoge stand. Wanneer het eiwit stijver begint te worden voeg je de helft van de maizena en de zoetstof in een stroompje toe. Voeg daarna ook de citroenrasp toe. Blijf mixen tot je stijve pieken kunt maken. De meringue zal niet zo stevig worden als bij het gebruik van suiker.
  3. Verwarm de oven voor op 165 graden. Meng in een kommetje het vanillepoeder, de bloem, de resterende maizena en een snufje zout door elkaar.
  4. Spatel het bloemmengsel rustig door het stijfgeklopte eiwit, doe dit in vormen van achtjes om de luchtigheid zoveel mogelijk te behouden. Stort het beslag vervolgens in de cakevorm en bak in ongeveer 40 minuten goudbruin.
  5. Zet vier potjes op het aanrecht en plaats de hoeken van de cakevorm (op de kop) hierop om af te laten koelen. De cake zal dan vanzelf loslaten van de bakvorm en anders kun je een handje helpen door de zijkanten los te maken met een mesje. Als de cake is afgekoeld kun je het folie eraf peuteren en de topping maken.
  6. TOPPING. Meng de yoghurt met lemon curd en smeer dit over je angel food cake. Top af met verse aardbeien.

Tips van Mariette:

Voor de topping van deze cake heb ik geen slagroom, maar yoghurt gebruikt. Hier heb ik zelf nog wel een beetje lemon curd doorheen gemengd, maar dit kun je voor een 100% suikervrije cake ook vervangen door een theelepel zoetstof en wat extra citroenrasp. Dit smaakt in combinatie met de aardbeien echt su-hu-perlekker en kan zelfs prima als (feest)ontbijt. Als je 12 plakken van deze cake snijdt, is het (inclusief de topping) nog geen 100 calorieën per plak.

In eerste instantie had ik er mijn twijfels bij of het ging lukken zonder suiker. De basis van een angel food cake begint namelijk met het maken van meringue en voor het maken van een stevige meringue is suiker essentieel. Om het volume van de meringue niet kwijt te raken, heb ik daarom een extra eiwit toegevoegd. Ook wil ik je als tip meegegeven om extra lief voor je beslag te zijn als je het bloemmengsel er (heel rustig) doorheen gaat spatelen, dan blijft de lucht in het beslag. 

Ik gebruik het liefst een zoetstof op basis van stevia uit de biologische winkel of supermarkt. Check altijd goed de verpakking voor de sterkte van het zoetmiddel. In dit recept zou eigenlijk 175 gram suiker gaan, maar omdat de zoetstof die ik gebruikte een 10 keer sterkere zoetkracht heeft, heb ik maar 17,5 gram gebruikt.

Kijk voor meer overheerlijke recepten op zoetrecepten.nl of bekijk haar account op facebook, instagram, youtube en pinterest.

Energiewaarde per plak, incl. topping: 100 kcal