menu

Kenniscentrum Zoetstoffen

Zalige citroenkwarktaart

‘Be thankful and eat pie’ ;-) Deze citroenkwarktaart is ideaal om te serveren op een feestje. Want wat is een feestje nu zonder een stukje taart? Kijk snel naar het recept van diëtist Ahlam Ouali.

Bereiding:

  1. Haal de zuivelspread uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Verwarm tussentijds de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  2. Meng het amandelmeel, bakpoeder en Steviala in een grote kom. Smelt vervolgens in een klein pannetje de roomboter.
  3. Voeg de eieren, vanillearoma, gesmolten boter en zuivelspread toe aan de grote kom en klop dit met een handmixer tot een samenhangend geheel.
  4. Bekleed een springvorm van 20 cm met een vel bakpapier. Schep het beslag in de springvorm en bak de bodem voor ongeveer 20 minuten in de oven. Laat de bodem na het bakken minimaal 30 minuten afkoelen.
  5. Rasp vervolgens de twee citroenen en pers daarna het sap uit. Laat de gelatineblaadjes weken in koud water. Schenk het citroensap in een pannetje en verwarm dit boven een laag vuur. Knijp de gelatine uit en voeg dit toe aan het warme citroensap. Laat de gelatine goed oplossen en iets afkoelen.
  6. Klop ondertussen met de mixer de slagroom met de Steviala romig en voeg langzaam de kwark, citroenrasp en citroenaroma toe. Voeg tot slot de opgeloste gelatine toe en meng dit goed met het kwarkmengsel. Giet het kwarkmengsel op de amandelmeelbodem en tik de vorm een paar keer op het aanrecht.
  7. Laat de citroenkwarktaart minimaal 4 uur in de koelkast opstijven en eet smakelijk!

Bewaartip: Je kunt de taart per stukje invriezen of maximaal 2 dagen gekoeld bewaren.

Dit zegt diëtist Alham Ouali over haar gezonde taart:

Iedereen heeft wel eens zin in iets lekkers. Het is belangrijk dat je je niet geheel onthoudt van zoete lekkernijen. Door af en toe te genieten van iets lekkers, is het een stuk makkelijker om een gezonde leefstijl op de lange termijn vol te houden! Dus waarom geen gezonde taart?! In dit recept is er gekozen voor een bodem die is gemaakt van amandelmeel en zuivelspread. En de vulling bestaat met name uit slagroom, magere kwark en wat citroen. En wat zijn nu de verschillen tussen een normale citroenkwarktaart en deze suikervrije variant? De suikervrije citroenkwarktaart bevat minder kilocalorieën, koolhydraten en verzadigd vet. Daarnaast bevat de suikervrije variant meer eiwitten en voedingsvezels. De hoeveelheid vet is gelijk. Dit komt mede doordat amandelmeel van nature meer gezonde vetten bevat. Geniet ervan!
 

Normale citroenkwarktaart

 

Voedingswaarden

Per portie

Energie

326 kcal

Vet

waarvan verzadigd vet

17 gram

11 gram

Koolhydraten

33 gram

Voedingsvezels

0,6 gram

Eiwitten

7,5 gram

Zout

0,2 gram

VoedingswaardenPer persoon/portie
Energie230 kcal
Vet
waarvan verzadigd vet
17 g
9 g
Koolhydraten4,8 g
Vezels1,1 g
Eiwit9,7 g
Zout0,2 g