menu

Advantaam (E969)

Ongeveer 30.000 keer zoeter dan gewone suiker.

Advantaam heeft een zoetende kracht die 100 keer groter is dan die van aspartaam. De smaak ligt heel dicht bij die van aspartaam.

Aangezien je maar een minuscule hoeveelheid nodig hebt om een product te zoeten, is de calorische waarde van advantaam te verwaarlozen.

Advantaam:

  • wordt verkregen uit aspartaam en vanilline
  • wordt slechts in kleine mate opgenomen in het spijsverteringskanaal en wordt hoofdzakelijk uitgescheiden via de ontlasting
  • beschadigt de tanden niet
  • is niet van invloed op de insuline of de bloedsuikerspiegel, zodat het ook geschikt is voor diabetici.

Veiligheid en gezondheid

Advantaam kreeg een positief advies van het JECFA (Gezamenlijk Comité van Deskundigen voor Levensmiddelenadditieven van de FAO en de WGO) en van de EFSA in 2013. Na een grondige evaluatie kondigde de FDA in mei 2014 aan dat advantaam ongevaarlijk is voor de menselijke consumptie, zolang het wordt gebruikt als tafelzoetstof en smaakversterker in levensmiddelen, uitgezonderd in vlees en gevogelte.

Mensen met de aandoening PKU (fenylketonurie) moeten echter voorzichtig zijn met het gebruik van advantaam. De aspartaam die erin zit, bevat namelijk fenylalanine. Personen met PKU lijden aan een tekort van het enzym dat het aminozuur fenylalanine omzet in tyrosine. Een opeenhoping van fenylalanine in het lichaam kan bij niet-behandeling leiden tot hersenstoornissen. Personen met PKU moeten daarom een streng dieet volgen om zo min mogelijk fenylalanine binnen te krijgen.

ADI

De Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) van advantaam is vastgesteld op 5 mg/kg lichaamsgewicht per dag door het JECFA en de EFSA.

In welke voedingswaren?

Advantaam vinden we terug in frisdranken, jam, desserts, tafelzoetstoffen, zoetpoeder, gebak en kauwgom, en ook in andere categorieën van levensmiddelen.

Gebruiksmogelijkheden

Advantaam is oplosbaar in water en stabiel, zelfs bij zeer hoge temperaturen. Het kan dus worden gebruikt in de meeste producten waarvoor het gebruik van suiker vereist is, met name in culinaire bereidingen. Advantaam kan ook worden gebruikt als een smaakversterker, behalve voor vlees en gevogelte.