menu

Neohesperidine DC (E959)

400 tot 600x zoeter dan gewone suiker. Levert 2 kcal/gram aan energie.

Neohesperidine DC levert 2 kcal/gram aan energie, maar doordat er zo weinig van nodig is, is de energetische waarde te verwaarlozen.

Neohesperidine DC is ontdekt in de jaren 60 van de vorige eeuw in de Verenigde Staten, toen men op zoek was naar een methode om de bitterheid van bepaalde sinaasappels te verminderen. Door behandeling van sinaasappelschillen met een basische stof (loog) bleek de bittere stof uit de schil van sinaasappels, neohesperidine, omgezet te worden in een hele zoete stof: neohesperidine dihydrochalcon. Dit wordt afgekort tot neohesperidine DC.

Neohesperidine DC wordt na consumptie niet of nauwelijks opgenomen in het lichaam en wordt grotendeels onveranderd uitgescheiden door het lichaam. Een klein deel van de neohesperidine DC wordt door de darmbacteriën omgezet in afbraakproducten die vergelijkbaar zijn met andere afbraakproducten uit onze voeding.

Veiligheid en gezondheid

De Scientific Committee on Food (SCF) van de Europese Commissie heeft neohesperidine DC in 1988 beoordeeld en goedgekeurd. Neohesperidine DC heeft geen nadelig effect op het gebit en heeft geen invloed op insuline en/ofbloedsuikergehalte, waardoor het ook geschikt is voor diabetici.

ADI

De ADI in Europa is door de Scientific Committee on Food (SCF, voorloper van de EFSA) in 1988 vastgesteld op 5 mg/kg lichaamsgewicht per dag. Met de Zoetstoffen check op deze site kun je zien hoeveel je van deze zoetstof dagelijks mag innemen.

In welke voedingsmiddelen

Neohesperidine DC wordt, meestal in combinatie met andere zoetstoffen gebruikt in o.a. kauwgom, snoepgoed, frisdranken, zuivelproducten, ijs en desserts.

Toepassingsmogelijkheden

Neohesperidine DC heeft een drop- of munt achtige bijsmaak, die lang aanhoudt. Daarom wordt het niet zo veel gebruikt en meestal in combinatie met andere zoetstoffen. Het heeft in kleine hoeveelheden een gunstig effect op de smaak van voedingsmiddelen. Neohesperidine DC kan goed tegen verhitting en kan dus worden gebruikt bij koken en bakken en in producten die gesteriliseerd of gepasteuriseerd worden.

Herbevestiging veiligheid Neohespiridine DC - nov 2022

Alle voedseladditieven die voor 2009 zijn goedgekeurd, zijn in opdracht van de Europese Commissie, opnieuw beoordeeld door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Neohespirindine DC maakt deel uit van deze herevaluatie en is in november 2022 opnieuw veilig bevonden