menu

Neotaam (E961)

7.000 - 13.000 x zoeter dan gewone suiker. Levert geen calorieën.

Van neotaam is maar een kleine hoeveelheid nodig om een product te zoeten.

Neotaam is ontwikkeld uit de zoetstof aspartaam en is 30 – 60 maal zoeter dan aspartaam. Aspartaam zelf is opgebouwd uit de aminozuren asparaginezuur en fenylalanine, de bouwstoffen van eiwitten. In neotaam is er een 3,3-dimethylbutylgroep gekoppeld aan de aminogroep van het asparaginezuurdeel. Hierdoor is neotaam stabieler dan aspartaam. Omdat het zoeter is kan het in lagere concentraties worden toegepast. Ook kan het door mensen met fenylketonurie worden gebruikt omdat er minder fenylalanine vrij komt.

Veiligheid en gezondheid

In de Verenigde Staten werd neotaam in 2002 goedgekeurd. De Joint FAO/WHO Expert committee on Food Additives. JECFA heeft neotaam in 2003 beoordeeld en goedgekeurd. De EFSA (European Food Safety Authority) heeft neotaam in 2007 beoordeeld en goedgekeurd, waarna het in 2010 in de EU is toegelaten. In 2025 heeft de EFSA nogmaals naar de veiligheid van neotaam gekeken en vond geen veiligheidsproblemen bij de huidige inname-niveaus van verschillende groepen. Op dit moment is neotaam in ongeveer 100 landen toegelaten, hoewel het in Europa erg weinig wordt gebruikt. Neotaam heeft geen nadelig effect op het gebit en heeft geen invloed op insuline en/of bloedsuikergehalte, waardoor het ook geschikt is voor diabetici.

ADI

De EFSA heeft in 2007 een ADI vastgesteld van 2 mg/kg lichaamsgewicht/dag. Tijdens de herevaluatie van de veiligheid van neotaam in 2025 is deze verhoogd naar 10 mg/kg lichaamsgewicht/dag. Dat betekent dat een persoon van 70 kg zijn/haar hele leven lang iedere dag tot 700 mg neotaam binnen mag krijgen. In de praktijk komt praktisch niemand daaraan. De groep met de hoogste inname zit op 0,16 mg/kg lichaamsgewicht/dag. Aan frisdrank mag per liter maar 20 mg neotaam worden toegevoegd (wat in de praktijk minder is door de hoge zoetkracht). Iemand van 70 kg zou dan meer dan 35 liter van die frisdrank moeten drinken om de ADI te overschrijden.

In welke voedingsmiddelen

Neotaam mag - volgens de EU-lijst van levensmiddelenadditieven - onder andere worden gebruikt in frisdranken, desserts, snoep, jam, ijs, zuivelproducten, voedingssupplementen, soepen en sauzen, kauwgom, snoepjes of als losse tafelzoetstof en in zoetjes.

Toepassingsmogelijkheden

Neotaam heeft een zuivere suikerachtige smaak. Het lost goed op in water. Neotaam is bestand tegen verhitting en kan dus worden gebruikt bij bakken en koken. Het heeft een smaakversterkend effect, o.a. op natuurlijke fruitsmaken, vanille, munt en chocoladesmaken.